Bebeklerde kabızlık, özellikle 6-24 aylık dönemde sık görülüyor. Bebeklerin huzursuz olmasına ve uyku sorunu yaşamalarına yol açan kabızlığın giderilmesi için, bebek beslenmesine dikkat etmek gerekiyor.
Kabızlık yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde çok nadir görülmekle birlikte, ek besinlere geçmiş olan bebeklerde sık görülebiliyor.
Anne sütünü kolay bir şekilde hazmedebilen bebekler, ek besinlere geçiş sürecinde, sindirim sorunu yaşayabiliyor. Bununla birlikte, annenin kabız olması, anne sütü ile beslenen bebeğin de kabız olmasına yol açabiliyor.
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
- Anne sütü ile beslenen bebekler için annenin kabız olması,
- Ek gıdalara geçişte; kabızlığa yol açabilecek besinlerin tüketilmesi,
- Bebeğin yetersiz miktarda sıvı tüketmesi,
- Ek besinlere ilk geçişte, anne sütü ile ek gıdaların orantısız bir şekilde verilmesi,
- Bebeğin diş çıkarma, emeklemeye başlama gibi dönemlerinde yanlış beslenmesi
- Bebeğe çeşitli hastalıklar için verilen ilaçlar
Kabızlık, doğrudan beslenme ile ilgili olduğu gibi, bazı bebekler kabız olmaya daha meyillidir. Sindirim ve boşaltım sistemi daha yavaş çalışan bebeklerde, bağırsak hareketleri de daha ağır olduğundan, kabızlık daha sık görülebilir.
6-24 aylık bebeklerde çok sık görülen kabızlık bebeklerde ağlama nöbetleri, huysuzluk ve uykusuzluğa yol açabilir. Bunların dışında bebeklerde görülen kabızlık belirtileri şöyledir:
- Karın ağrısı,
- Sinirlilik hali,
- Anüs bölgesinde sert dışkı ve zorlama nedeniyle oluşan çatlaklar,
Bebeklerin Kabız Olması Nasıl Önlenir?
Bebeklerin kabız olmasını engellemek için, bebek beslenmesine dikkat etmek şarttır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, ilk altı ay boyunca, annenin kendi beslenmesine de dikkat etmesi şarttır. Annenin kabız olması, süt yoluyla bebeği de etkileyeceğinden, bebek de kabızlık görülebilir.
Ek gıdalara geçişte, bebeğe kolay sindirilebilen besinlerin verilmesi ve anne sütüne devam edilmesi önemlidir. Katı besinlere yeni geçen bebeklere; pirinç, makarna gibi gıdalar vermek, bebeklerde kabızlığa yol açabilir. Bu nedenle, ek besinlere yeni geçen bebeklere; muhallebi, yoğurt, meyve gibi sindirilmesi kolay besinler verilmelidir.
Bir yaşından büyük bebeklerde kabızlığı engellemek için, bebeklerin beslenmesine dikkat etmek gereklidir. Bebeğin hangi yiyecekten sonra kabız olduğuna dikkat edilmesi önemlidir. Zira her bebek, farklı gıdalara karşı hassasiyet gösterebilir. Bu nedenle, bebeğin neden kabız olduğu takip edilmeli, hassasiyet gösterdiği yiyecekler sıklıkla verilmemelidir.
Bebeklerde kabızlığın giderilmesini sağlamak için, bebeğin daha fazla sıvı tüketmesini ve lifli gıdalarla beslenmesini sağlamak gereklidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, annenin kabızlığı giderici besinler tüketmesi önemli olduğu gibi, ek besinlere geçmiş olan bebeklerin beslenmesinde lifli gıdalara ağırlık vermek gereklidir. Pirinç unu yerine tam tahıllı gıdaların tüketilmesi; makarna, pirinç gibi besinlere ara verilmesi önemlidir. Yoğurt, taze meyve suyu, su, bitki çayı gibi yiyecek ve içecekler de bebeklerde kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Bebeklerde bir haftadan uzun süren kabızlık ya da kanlı dışkı görülmesi durumunda, geciktirmeden doktora başvurmak gerektiği unutulmamalıdır.