0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Kabızlık Problemi

Bebeklerde kabızlık problemi, anne sütü ile beslenilen ilk 6 ayda da görülebileceği gibi genellikle bebek ek besinlere geçtikten sonra ortaya çıkan bir sorundur. Bebeklerin dışkılama sıklığı, yediği besinlerin çeşidine, yeme sıklığına ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak 10 dakikadan fazla süren ve bebeğin ağlaması ile devam eden dışkılama süreci, kabızlığın belirtisi olabilir. 

Anne sütü, özellikleri gereği bebeklerin sindirmesi kolay bir besindir. Anne sütünün içerisinde bulunan motilin hormonu da bebeklerin bağırsak faaliyetlerini arttırma özelliğine sahiptir.

Bebeklerde Kabızlık Problemi

Eğer sadece anne sütüyle beslenmesine rağmen bebeğiniz kabızlık sorunu yaşıyorsa, bebeğinizin süt proteinlerine alerjisi olabilir. Bu durumda, annenin süt ve süt ürünleri tüketmemesi önerilmektedir.

Formül süt ve mamalarla beslenen bebeklerde ise kabızlık sorunu görülmesi olasıdır. Çünkü, formül sütün sindirimi anne sütüne oranla daha zordur. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebek gibi istediği kadar değil biberondaki süt kadar besin aldığından bebekte sıvı kaybı (dehidrasyon) oluşabilir. Sıvı kaybı da, kabızlığı tetikleyen önemli sorunlardan biridir.

bebeklerde kabızlık problemi

Bebek Neden Kabız Olur?

Kabızlık sorunu, 6 ay sonunda anne sütü dışında besinlere başlanması ile baş gösterir. Bebek beslenmesi 6.aydan sonra değişime uğradığından, bebeklerin sindirim sistemleri buna tepki verebilir.

Katı gıdaların sindirimi daha zor olduğundan bebeklerin bağırsakları katı gıda sindiriminde zorlanır. Bu durum, genellikle katı gıdalara başlayan her bebekte görülür. Katı besinlere geçiş evresinde bebeklerin yaşayacağı kabızlık sorununu önlemek bebeğin sıvı tüketimini yeterli ölçüde sağlamak gerekir. Bunun dışında, lifli meyveler tüketmesi, taze sıkılmış meyve suları ile sıvı takviyesi yapılması bebeğin kabızlık sorununu atlatmasında yardımcı olur.

Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin gıda tüketiminde süt ürünleri, pirinç, muz, patates ve havuçtan olabildiği kadar uzak durulması önerilmektedir. Uzmanlar, bu gıdaların kabızlık sorununu arttırdığını söylüyor.

bebekte kabızlık sorunu

Bebeğin karnına uygulanacak masaj hareketleri ile de kabızlık sorununu gidermede etkilidir. Yapılacak bu masaj, bebeğin bağırsak faaliyetlerinin hızlanmasını sağlar. Sırt üstü yatar pozisyondayken bacaklarını dairesel hareketlerle çevirmek de bağırsak faaliyetlerinin hızlanmasına yardımcı olur.

Tüm bu önlem ve değişikliklere rağmen kabızlık sorununda iyileşme gözlemlenmiyorsa, mutlaka uzaman bir doktora başvurulması gerekir. Kabızlık, beslenme sorunu dışında başka hastalıkların da belirtisi olabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir