Bebeklerin tuvalete çıkma sıklığı, yediği gıdaların çeşidine, yaşına ve yeme sıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bebeğin tuvalete çıkma sıklığının yanı sıra bir diğer önemli konu da, dışkılama sürecidir. 10 dakikadan fazla süren ve bebeğin ağlaması ile devam eden bir dışkılama, kabızlığın belirtisi olabilir.
Anne sütü sindirilmesi kolay oluşunun yanı sıra, barındırdığı motilin hormonu ile bebeklerin bağırsak faaliyetlerini arttırır. Bebek, sadece anne sütü ile besleniyor ve buna rağmen kabızlık sorunu çekiyor ise, inek sütü alerjisi durumundan şüphe duyulmalı ve bu konu üzerine gidilmelidir.
Formül sütlerin sindirimi, anne sütünün sindirilmesine oranla daha zordur. Bu nedenle, formül süt tüketen bebeklerde kabızlık sorununun görülmesi olası bir durumdur. Bunun yanı sıra, yetersiz sıvı tüketimi de kabızlığa neden olabilir.
Bebeklerde Kabızlık için Ne Yapılmalı?
Kabızlık sorunu, genel olarak 6 ay sonunda anne sütü dışında besinlere başlanması ile birlikte baş gösterir. Nedeni ise, katı gıdaların anne sütüne oranla daha zor sindirilmesidir. Katı besinlere geçiş döneminde bebeklerin yaşayacağı kabızlık sorununu önlemek için bebeğin sıvı tüketimine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda lifli meyveler tüketmesi ve taze sıkılmış meyve suları da bebeğin, kabızlığı atlatmasına yardımcı olacaktır. Kabız olan bebeğin beslenme diyetinde kesinlikle, muz, patates, havuç, pirinç ve süt ürünlerine yer verilmemelidir.
Bebeğin karın bölgesine uygulanabilecek masaj hareketleri, kabızlık sorununu yok etmede etkilidir. Sırt üstü yatar pozisyondayken, bacaklarını dairesel hareketlerle çevirmek bebeğin bağırsak faaliyetlerini hızlandıracaktır.