Küçük çocuklarda ve bebeklerde kabızlık sorunu beslenme düzeni ya da annenin kabız olması nedeniyle oluşabilir.
Anne sütü ile beslenen çocuklar, annenin kabız olmasından etkilenebildiği gibi, ek besinlere geçen bebekler bazı besinleri sindirmekte zorluk yaşamıyor.
İlk aylarda bebeklerde kabızlık sorununa genellikle rastlanmıyor. Zira anne sütünün sindirilmesi zor değil. Ancak annenin kabız olması, bebeğin de kabız olmasına yol açabildiğinden, annenin de beslenmesine dikkat etmesi önem taşıyor.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Önlenir?
Bebeklerde kabızlığın önüne geçmek için, bağırsak düzenleyici prebiyotik ve probiyotik damlaların kullanılabileceği gibi, bitkisel fitiller de kullanılabilir.
Kabızlığın sık görülmemesi için bebeğin beslenme düzeninin de kontrol edilmesi gerekiyor. Sindirimi zor olan besinlerin, bebeklere sık verilmemesi gerektiği gibi, bebeğin sıvı tüketimine de önem vermek gerekiyor.
Çocukların Fiziksel Aktivitesi Önem Taşıyor
Küçük çocuklarda kabızlığı önlemek için, çocuğun fiziksel hareketlerinin yeterli olması da önem taşıyor. Oyun oynayan, spor yapan ya da farklı fiziksel aktivitelerde bulunan çocukların bağırsakları daha hızlı çalıştığından, besinleri sindirmeleri kolaylaşıyor.
İlaç Kullanımı Bağırsakları Yavaşlatabiliyor
Bebeklerde ve çocuklarda kabızlığı önlemek için düzenli olarak ilaç kullanılması bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabiliyor. Bu nedenle, doktora danışmadan ilaç kullanılması doğru olmadığı gibi, ilaç tedavisi uzun süren kabızlık için uygulanmalıdır.
Küçük çocukların ve bebeklerin huzursuz olmasına, uyku ve yemek düzeninin bozulmasına neden olan kabızlığın giderilmesi için, beslenme düzenine ve fiziksel aktivitelere dikkat etmek önem taşıyor.