Bebeklerde kulak ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Kulak ağrısı ciddiye alınmalı ve muhakkak bir doktora danışılmalıdır.
Bebeklerde kulak ağrısı birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır. Ağrı kulağın kendisinden kaynaklanıyorsa birincil kulak ağrısı denir. İkincil kulak ağrısı yine kulakta hissedilen ağrıdır. Fakat kulaktaki patolojik bir duruma bağlı olmayıp kulağa komşu veya daha uzak bölgelerde olan bir soruna bağlıdır.
Kulak ağrısının çok fazla nedeni vardır. En sık görülme nedeni orta kulak enfeksiyonlarıdır. Altı yaşın altındaki çocuklarda kulak-boğaz arasında uzanan östaki borusu nispeten kısadır. Bu sebeple boğazdaki ve burundaki enfeksiyonlar, kolay bir şekilde kulağa geçebilirler. Çocuklar diş ve boğaz ağrısını, üşütme hâlini ve boyun arkasındaki bezelerin şişmesini hazırlayan kabakulağı, bademcik iltihaplarını kulak ağrısı olarak algılarlar. Bebeklerde ve çocuklarda kulak ağrısının çeşitli nedenleri vardır.
Süt dişi çıkarma
Süt dişlerini çıkarma döneminde diş ağrısı kulaklara yansıyabilir ve bebekte kulakları çekiştirme şeklinde hareketlere neden olabilir.
Kulak kirleri
Enfeksiyon dışı nedenler arasında banyodan sonra su alıp şişen kulak kirleri de sorumlu tutulabilir. Bu yüzden çocukların kulaklarına su kaçırmamak, banyo yaptırırken kulak tıpası kullanmak gerekebilir. Aşırı kulak kiri salgılanması sonucu kulağın tıkanması kulak ağrısına, baş dönmesine ve sağırlığa sebep olabilir.
Kulağa kaçan yabancı cisimler
Çocuklarda büyük bir sorundur. Bezelye, nohut, mercimek, boncuk, düğme, küçük piller, mum boya parçaları ve küçük oyuncak parçaları kulağa kaçabilir. Kulak ağrısıyla beraber akıntı da yapabilir. Budurumda çocuğu vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına götürmek gerekebilir.
Uçak yolculuğunda iniş ve kalkış sırasında kabin içi basınç değişiklerinden dolayı çocuklarda kulak ağrısı olabilir. Bu nedenle yolculuk başlamadan önce doktorun önerisiyle bir ağrı kesici vermek, bebekleri emzirmek kulak ağrısını önleyebilir.
Deniz, havuz veya banyoda suyla uzun süreli temas
Dış kulak yolunun uzun süre su ile teması (banyo, havuzda ve denizde yüzme) ve aşırı kulak temizliği dış kulak yolu iltihabına (yüzücü kulağı) neden olur. Bu durumda kulak yoluna dıştan baskı yapıldığında ağrı olduğu gözlenir. Ayrıca kulak akıntısı da olabilir. Havuz ya da denizden sonra kulak ağrısı olduğunda mutlaka enfeksiyondan şüphelenilmeli, çocuk tedavi için bir çocuk sağlığı ya da kulak burun boğaz uzmanına götürülmelidir.
Orta kulak iltihabı
Çocukların büyük çoğunluğu 3 yaşına kadar en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir. Üç ay-üç yaş arasında bu durum sıkça görülmektedir. Kreşe ve anaokuluna giden çocuklarda evde bakım yapılanlara göre orta kulak iltihabına daha sık rastlanır. Ayrıca anne sütü yeterince almamış olma, geniz eti, kalabalık aile, sigara dumanına maruz kalma, emzik kullanma, eksik aşılanma ve alerji de orta kulak iltihabına meyil yaratabilir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.