Bebek ve çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanır. Zaman zaman dış kulak iltihapları görülse de bu rahatsızlıkların çoğu orta kulak kaynaklı olmaktadır.
Bebek ve Çocuklarda Neden Kulak İltihabı Olur?
Kulak iltihabı bebeklerin anatomik yapısından kaynaklanır. Orta kulak hava alan bir boşluktur, bu boşluğun bir kısmını orta kulak zarı oluşturur. Östaki borusu ise, bu boşluğa hava gönderen bir kanaldır. Her bir yutkunmada orta kulak, östaki borusu yoluyla hava alır. Bebeklik döneminde bu kanal, yapı itibariyle çok çabuk tıkanır.
En basit nezlede, gribal enfeksiyonda ya da soğuk algınlığında östaki borusu tıkanabilir. Bu durumda orta kulak boşluğuna hava geçişi olmaz ve hava, orta kulak boşluğunda hava birikimi gerçekleşemediğinden içeride sıvı birikmeye başlar.
İltihaba Ortam Hazırlayan Durumlar
Biriken sıvı, mikroplar için oldukça besleyici bir zemin olduğundan, bir süre sonra burada mikroplar ürer ve iltihaplanma gerçekleşir. Bu durum, bebekler için rahatsızlık verici ve canlarını yakan bir durum olduğundan halihazırda nezleli olan bebek, şiddetli bir şekilde ağlamaya başlar. Doktora gidildiği takdirde, orta kulak zarının kızardığı ve enfeksiyon kapmış olduğu doktor tarafından kolayca görülebilecektir.
Doktora gitmekte geç kalındığı takdirde içerde biriken cerahat, kulak zarını ileri doğru iter ve zarda bir delik açılmasına sebebiyet verir. Aslında sıvının dışarı çıkmış olması bebeği rahatlatır, fakat bu durum ilerde işitme kaybına yol açabileceğinden doktora gitmeyi geciktirmeyerek, iltihabın antibiyotik tedavisiyle geçirilmesi sağlanmalıdır.