Bebek

Bebeklerde Pamukçuk

Bebeklerde pamukçuk ilk 6 ay içerisinde çok sık görüldüğü gibi, bu sorun bebeğin huzursuz olmasına yol açmakla beraber, akciğer enfeksiyonlarına da neden olabilir. Yenidoğanlarda ve daha büyük bebeklerde pamukçuğun geciktirmeden tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde Pamukçuk ve Ağız Yaraları Nasıl Anlaşılır?

Ağız içerisinde oluşan yara türlerinden biri olan pamukçuğa enfeksiyonlar, mantarlar ya da bazı ilaçlar neden olabilir. Bebeğin ağzında beyaz lezyonlar şeklinde görülen pamukçuk, bir mantar türü olan Candida nedeniyle oluşur.

Pamukçuk, bebeğin dilinde, damağında ya da yanak içlerinde görülüyor ve süt parçacıklarına benzer. Yenidoğan bebeklerde sık görülen pamukçuk, çocukların bir yaşına kadar en sık yakalandığı enfeksiyonlar arasında yer alır.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerde pamukçuğun nedenleri arasında ilk sırada antibiyotik kullanımı gelir. Bunun yanı sıra, yeterince sterilize edilmeyen emzikler de mantar oluşumuna yol açtığı için, bebekte pamukçuk çıkmasına yol açabilir.

Bebeklerde pamukçuk oluşmasına yol açan nedenler genellikle şöyledir:

  1. Bebeğin antibiyotik kullanımı,
  2. Emziren annenin göğsünün steril olmaması,
  3. Bebeğin emzik ya da biberon eşyalarının hijyenine dikkat edilmemesi,
  4. Bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması,
  5. Başka bebeklerle paylaşılan emzik ve biberon

Pamukçuk genellikle bir hafta içerisinde ağız içinde gözle görülür hale gelir. Pamukçuk, bebekte huysuzluk, beslenmeye karşı isteksizlik ya da uykusuzluğa yol açabilir.bebeklerde-ishal

Bebeklerde Pamuk Tedavisi

Ağız yaraları tedavi edilmediği zaman, uzun süre rahatsızlık devam edebilir. Bu nedenle, pamukçuğun kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve enfeksiyonun kontrol altına alınması gereklidir. Ağızda oluşan yaraları elle ya da pamuk yardımıyla temizlemek lezyonların yayılmasına yol açabilir. Bu nedenle, yaralara doğrudan müdahale edilmemeli, yaraların geçmesini sağlamak için ilaç kullanılmalıdır.

Mantara karşı etkili olan antimikotikli damlalar ile ortalama bir hafta içerisinde, bebeklerde pamukçuğun geçmesi sağlanmalıdır. Damlalar, bebeğin ağzındaki yaralara ve annenin meme ucuna uygulanmalıdır. Annenin meme ucunda yara ya da enfeksiyon belirtisi varsa, annenin etkili tedavi olması şarttır. Ancak herhangi bir lezyon görülmese dahi, önlem amacıyla, antimikotikli damlalar, emziren anne göğsüne de uygulanmalıdır.

bebeklerde pamukçukBebeklerde Ağız Yaralarına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerde pamukçuk oluşumunu engellemek için hijyene dikkat etmek önem taşır. Ancak yeterli hijyen şartları sağlansa dahi bebeklerde pamukçuk görülebilir. Özellikle prematüre bebeklerde ve anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde bağışıklık sistemi daha düşük olduğundan, enfeksiyon görülme riski fazladır.

Bebeklerde pamukçuk görülmesini engellemek için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  1. Annenin meme bakımını düzenli olarak yapması,
  2. Bebeğin emzik, biberon gibi eşyalarının sürekli sterilize edilmesi,
  3. Bebeğin ağız yoluyla temas kurduğu eşyalarının başka bebeklerle paylaşılmaması,
  4. Formül mamalar yerine, anne sütünü tercih etmek,
  5. Formül mama ile beslenen bebeklerin mamasını uzun süre biberon içinde tutmamak

Bebekler için Pamukçuk İlaçları

Bebekler için pamukçuk ilaçları damla şeklindedir. Antimikotikli damlalar, bir hafta içerisinde bebeğin ağzındaki yaraların geçmesini sağlar. Bebekler için pamukçuk ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bebeklerde pamukçuk tedavisi için bebeğin ağzını ılık su ya da karbonata batırılmış pamukla temizlemeye çalışmak, pamukçuğun yayılmasına yol açar. Bu nedenle, doktor tarafından tavsiye edilmeyen uygulamalar kullanılmamalıdır.

Bebeklerde pamukçuk kısa sürede tedavi edilmemesi durumunda, enfeksiyonların yayılmasına, bebeğin beslenememesine ve sürekli huzursuz olmasına yol açabilir. Dolayısıyla, bebeklerde görülen ağız yaraları zaman geçmeden tedavi edilmelidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir