0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Pişiğe Ne iyi Gelir?

Pişik, yenidoğan bebeklerde sık görülür. Bununla birlikte, 36 aylık döneme kadar da bebeklerde pişik sorununa sık rastlanır. Bebeğin pişik sorunu yaşamaması için bebeğin bezi değiştirilirken dikkatli davranmak önemlidir.

Bebeklerde pişik erken fark edildiğinde, bebeğin cildinin zarar görmesine yol açmaz. Ancak pişiğin geç fark edilmesi ya da fark edilmemesi, bebeğin cildine zarar vereceği gibi, bebekte uykusuzluk ve keyifsizliğe de neden olur. Bebeğin rahat etmesi ve cildinin zarar görmemesi için, bebeğin bezi değiştirilirken, poposunun doğru temizlendiğinden emin olunmalıdır.

Bebeklerde Pişiğe Ne iyi Gelir?

  1. Bebeklerde pişiği geçirmek için, pişik olan bölgeyi ılık su ile iyice yıkayın ve bebeğin cildinin tamamen kurumasını sağlayın. Pişik olan bölgenin 10-15 dakika havalanmasını sağlayın.
  2. Pişik olan bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için pişik kremi, zeytinyağı ve badem yağı kullanabilirsiniz.
  3. Bebek uykusunda rahatsız oluyorsa, bezi açık bırakarak, bebek uyurken pişiğin havalanmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Bebeğin cildinde oluşan tahriş çok derinse, bebeği sık sık değiştirmeye, bebeğin bezini çıkararak cildinin sık sık havalanmasına dikkat etmelisiniz.
  5. Bebeklerde pişik sorununu engellemek için emin olmadığınız ya da doktor tarafından önerilmeyen yöntemlere başvurmayın. Talk pudrası, alkollü bez ya da alkol içeren kolonyaları kesinlikle bebeğin cildine sürmeyin.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

Pişiğe yol açan faktör, genellikle bebeğin bezinin uzun süre değiştirilmemesidir. Bu durumda, bebeğin dışkısı cildi ile uzun süre temas ederek, cildinin aşınmasına yol açar.

Bebeklerde EgzamaPişiğe neden olan diğer durum ise, bebeğin bezi değiştirildikten sonra, poposunun yeterince temizlenmemesidir. Bebeğin altının iyi şekilde temizlenmemesi, hassas cildinin zarar görmesine yol açabileceği gibi, alkol içeren temizleyiciler de bebeğin cildine zarar verir.

Bebeklerde pişiği önlemek ve pişiğe karşı önlem almak için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:

  1. Yenidoğan bebeklerin bezini 2-3 saatte bir değiştirin. 6 aydan büyük bebeklerin bezini, bebeğin bezini kirletme sıklığına bağlı olarak günde en az 3 defa değiştirin.
  2. Bebeğin cildinin sık sık havalanmasını sağlayın. Bebeğe vücudunu saran ya da cildinin hava almasını engelleyen kıyafetler giydirmeyin.
  3. Bebeğin cildini tahriş edebilecek nitelikteki ürünleri kullanmayın. Bebeğin cildine herhangi bir kozmetin ürün sürmeyin.

Bebeklerde pişiği engellemek için alınması gereken önlemlerin yanı sıra, bebeğin beslenmesine dikkat etmek de önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi daha düzenli olduğu gibi, cildi de tahrişe karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle, bebeğin beslenmesine dikkat edilmesi ve pişik sorunu yaşandığında doktorun önermediği ilaçların kullanılmaması oldukça önemlidir.

3 Yorum

3 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir