Bebeklerde pişik çok sık görüldüğü gibi, pişiğin oluşma sebebi, idrarın deriye temas etmesidir. Normal şartlarda, idrar deriye temas ettiğinde pişiğe yani cilt tahrişine neden olmaz. Ancak idrarın beklemesi, bakterilerin çoğalmasına ve cildin tahriş olmasına neden olur.
Bebeklerde pişik, bebek bezinin tenine temas ettiği noktada hafif kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Pişiğin artması, kızarıklığın kabartılara dönüşmesine yol açtığı gibi, döküntüye de neden olabilir. Batma, yanma ve kaşınmaya neden olan pişik, bebeklerin sürekli ağlamasına ya da huysuz davranışlar göstermesine de yol açar.
Bebeklerde Neden Pişik Olur?
Bebeklerde pişik sık görülen cilt sorunlarından biri olduğu gibi, bebeklerin alt bezinin hijyenik olması ve bebeğin cildinin kimyasal maddeler ile temas etmemesi, pişiğin görülme sıklığını azaltır.
- Bebeğin altı değiştirilirken kullanılan ıslak mendil ya da parfüm içeren temizlik araçları, bebeğin cildinin tahriş olmasına yol açabilir.
- Bebeğin altının sık sık değiştirilmemesi ve uzun süre ürik asitlerin bebeğin tenine temas etmesi pişik oluşumuna yol açar.
- Bebeklerde pişik oluşumunun en sık görülen nedenleri arasında; mantar enfeksiyonları, anne sütünden mamaya ya da besinlere geçilmesi, diş çıkarma döneminde yapılan antibiyotik tedavisi yer alır.
- Bazı gıdalar bebeklerde alerjik reaksiyon yaratabildiği gibi, anne sütünden diğer gıdalara geçişte domates gibi besinler pişiğin artmasına neden olabilir.
- Bebeklerde pişiğin oluşma nedenleri arasında bazı kalıtsal hastalıklar ya da çinko eksikliği de yer alabilir.
Pişik Nasıl Geçer?
Bebeklerde pişiği önleme yolları arasında hijyen kurallarına uyum sağlanması, bebeğin alerjik reaksiyonlar göstermesi durumunda buna karşı önlemlerin alınması ve kimyasal içerik barındıran temizlik ürünlerinin kullanılmaması yer alır.
- Bebeklerde pişik oluşmasını engellemek ya da pişiğin giderilmesini sağlamak için bebek bezinin kuru ve serin tutulması sağlanmalıdır. Bunun için ise bebeğin altı sık sık değiştirilmeli ve değiştirme sırasında iyi temizlenmelidir.
- Bebeklerin altı değiştirilirken, cildin hava alması önemlidir. Bu nedenle bebeğin alt bezi değiştirilirken, 15-20 dakika açık bekletilmesi önemlidir.
- Bebeğin bezini çıkarıp, cildini temizlerken, kullanılan ıslak mendillerin, tahrişe yol açmadığından emin olunmalıdır. Bebeğin cildini tahriş eden ıslak mendiller yerine ılık suyla temizleme yapmak gereklidir.
- Bebek için kumaş alt bezi kullanılıyorsa, bez değişiminde hijyen koşullarının yerine getirildiğinden emin olunmalı ve bezi deterjan gibi kimyasal maddeler ile yıkarken dikkatli olunmalıdır.
- Bebeklerde pişik oluşmasını önlemek için, temiz bezi bebeğe giydirmeden önce, bebeğin cildinin kuru olduğundan emin olunmalıdır.
Bebeklerde pişik farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi; pişiği engellemek için öncelikle neden pişik oluştuğunu anlamak gereklidir. Kullanılan ilaçlar, kimyasal maddeler, bebeğin genetik yapısı ya da hijyen koşulları pişiğe neden olabildiği gibi, bebeklerin altının sık sık değiştirilmesi ve cildinin hava aldığından emin olunması pişik oluşumunun önüne geçer.
Bebeklerin uyku durumunun bozulmasına ve sürekli ağlamasına yol açabilen pişik sorunu, alınan önlemlere rağmen devam ederse, doktora başvurmak ve pişik ilacı almak gereklidir.