Bebeklerde reflü sorunu, özellikle 6.aydan sonra sık görülebiliyor. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan reflü, bebek gelişimi açısından sorun yaratabiliyor.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için düzenli ve yeterli beslenmesi önemli taşıdığı gibi, bebeklerde kusmaya neden olabilen reflü bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bebek gelişimini desteklemek için reflüsü olan bebeklerin beslenmesinde ebeveynlerin çeşitli önlemler alması gerekiyor.
Bebeklerde Reflü Ne Zaman Başlar?
Doğumdan hemen sonra reflü başlıyor ve en yoğun klinik belirtilerini ilk 6 ayda gösteriyor. 6. ayda bebeğiniz oturmaya ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında ise sorunlar azalırken, 1 yaşına gelip yürümeye başladığında da genellikle kayboluyor.
Bebeklerde Reflü Neden Olur?
Mide ile yemek borusunun arasındaki fizyolojik kapak denilen yapıların gelişiminin yetersiz olmasına bağlı olarak mide içeriğinin yemek borusuna geçmesi reflüye neden oluyor. Reflünün görülme sebepleri arasında erken (prematüre) doğum, obezite, inek sütü alerjisi, karın içi basıncı arttıran durumlar, midenin geç boşalması, mide fıtığı (hiatus herni), yemek borusunun hareket bozukluğu, beyin ve sinir sistemi hastalığı, yemek borusunun gelişimsel anormallikleri (özofagus atrezisi, fistül vs.) bulunabiliyor.
Reflü Bebeklerde Hangi Sorunlara Yol Açar?
Reflü hastalığı; mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Gıdaların yemek borusundan mideye geçmesinden sonra, yemek borusuna geri gelmemeleri gerekiyor. Ama reflü hastalığında bu düzen bozuluyor. Bebekler beslendikten veya süt emdikten sonra yediklerini kusuyorlar. Kusma reflünün en ana belirtisidir. Küçük bebeklerde uyku sırasında özellikle yutkunma ve ağzın içinde dil çevirme hareketlerinin tekrarlanması reflüyü düşündürüyor. Reflü; pek çok farklı belirtiyle kendini gösterebiliyor. Tekrarlayan üst solunum yolu iltihapları, geçmeyen ses kısıklıkları, hırıltılar, öksürük’ gibi solunum yolu belirtilerinde, reflü hastalığı ihtimali düşünülmeli.
Reflü Tedavi Edilmez ise Başka Hastalıklara Sebebiyet Verir mi?
Reflü tedavisiz kalırsa bebeklerin kilo alımı bozuluyor. Gelişim ve kiloda gerilik en sık görülen durumdur. Yemek borusu deformiteleri, larenjit, solunum yolu enfeksiyonları, zatürree, kansızlık, sinüzit ve orta kulak iltihabı sayılabiliyor.
Bebeklerde Reflü için Önlem Alınabilir Mi?
Bebeğin duruş pozisyonuna çok dikkat etmek gerekiyor. Doğru pozisyon; bebek sırt üstü, baş ve gövde dik olacak şekilde 45 derecelik açıyla, başı yukarıda olacak şekilde yatırılabilir. Bu duruş için yatakta kaymayı önleyici ve açı verici özel yastıklardan faydalanabilinir. Bebek uyurken de reflü yastıkları ya da başı ve gövdeyi 45 derece yükseltmek fayda sağlıyor. Bebeklerini anne sütü ile besleyen annelerin; kendi beslenmelerinde kafeinli içeceklerden kaçınması ve sigaradan uzak durması gerekiyor. Bebeğin beslenme sonrası gazının çıkartılması önemlidir. Bebeğin beslendikten sonra ağlama ve gülme, oyun oynama gibi karın kaslarını çok kullandığı ve hava yutmasına neden olan aktivitelerden uzak tutulması gerekiyor.
Reflüsü Olan Bebekler için Beslenme Önerileri
Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflüye daha az rastlanıyor. Bebek mümkün olduğunca az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; özel reflü mamaları bu süreyi ailenin ve bebeğin kolay atlatmasını sağlar. Hava yutarak beslenmek reflüyü artırabiliyor. Özel tasarım biberonlar ile hava yutma azaldığından kusmalar da azalıyor. Özellikle dik beslemek ve beslendikten sonra dik yatmaya devam etmek reflüyü azaltır. Katı yiyeceklerle ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde reflünün azaldığı görülüyor
Bebeklerde Reflü Tedavi Edilebilir Mi?
Hastalık belli dönemi ve yaş gruplarını etkilediğinden ilk 1 yaşta kendiliğinden azalarak kayboluyor. Bu süreçte antireflü tedavi dediğimiz antiasid tedavi, H2 resertör blokerleri, prokinetik ajanlar rahatlama sağlıyor.
Bebeklerde Reflü Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde reflü tedavisi için cerrahiye gerek kalmaz. Daha büyük çocuklarda dahi operasyona giden vaka sayısı sınırlıdır. Yapılan işlem Nissen funduplikasyon olarak biliniyor. Midenin üst kısmı yemek borusunu çevresine sarılıyor. Mide kasıldığında sarılan kısım da kasılarak yemek borusu kapatılarak reflüye mekanik olarak engel olunuyor.