Bebek

Bebeklerde Şaşılık Nasıl Düzelir?

Bebeklerde şaşılık, en sık görülen göz problemleri arasında yer alır. Yenidoğanlarda ilk 3 ay boyunca, şaşılık görülmesi yaygın olduğu gibi, uzun süren şaşılık durumunda, bebeğin tedavi edilmesi önemlidir.

Şaşılık estetik açıdan önemli olduğu gibi, göz tembelliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Bu nedenle, üç aydan bebeklerde “şaşı bakma” sık sık gözleniyorsa, göz hastalıkları kliniklerine başvurmak gereklidir.

Bebeklerde Şaşılık Neden Olur?

Bebeklerde şaşılık, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Fizyolojik olabileceği gibi, genetik yapıdan da kaynaklanabilen şaşılık, ender görülmekle birlikte, altında farklı hastalıklar barındırabilir. Şaşılığın en yaygın görülen nedenleri şöyledir:

  1. Katarakt
  2. Yüksek ateşli hastlalıklar,
  3. Genetik faktörler,
  4. Bebeğin geçirdiği travmalar,
  5. Gözde sinir zedelenmesi

Farklı etkenlerle ortaya çıkabilen şaşılık, bebeklerde ilk üç ayda göz kayması ile karıştırılabilir. Göz kayması, genellikle geçici bir durum olduğu gibi, üç aydan sonra azalma gösterir ve zamanla kaybolur. Ancak bebeklerde şaşılık, kendiliğinden geçmeyen bir durumdur ve şaşılığın önlenmesi için bebeğin doktor kontrolünden geçirilmesi önemlidir.goz-sagligi

Bebeklerde Şaşılık Tedavisi

Bebeklerde şaşılık tedavisi, bebek üçüncü ayını doldurduktan sonra başlar. Şaşılığın nedenine ve boyutuna göre, bebeğe tedavi uygulanır. Şaşılık tedavisinde amaç, her iki gözün paralelliğini sağlamak ve bir arada görme gelişiminin sağlanmasıdır. Bebeklerde şaşılık tedavisi için kaymanın sebebine göre; optik tedavi, ortoptik egzersiz, medikal tedavi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.

Şaşılık için Optik Tedavi: Optik tedavide, kırma kusurunun düzeltilmesine odaklanılır. Cam veya prizmatik cam kullanılarak şaşılığın azaltılması ve yok olması için gözlük tedavisi uygulanır. Ancak 2 yaşından küçük bebekler için optik tedavi genellikle uygulanmaz.

Şaşılık için Ortoptik Egzersizler: Ortoptik egzersizler, genellikle şaşılığın tanısı için kullanılır. Ancak egzersizler ile iki gözle tek görebilme sağlanarak, üç boyutlu görme durumunun artırılması hedeflenir.göz sağlığı

Şaşılık için Medikal Tedavi: Medikal tedavide, midriyatik ve miyotik ilaçlar kullanılır.

Şaşılık için Cerrahi Tedavi: Şaşılık için cerrahi tedavide amaç, kaymanın düzeltilmesi, binoküler tek görmenin sağlanması ve estetik açıdan iyi bir görünüm elde edilmesidir. Cerrahi tedavi 6.aydan itibaren başlar ancak lazerle yapılmaz. Gözün etrafındaki kasların yerleri değiştirilerek, gözün pozisyonu ayarlanır.

Bebeklerde ilk üç ayda görülen şaşılığın ileri düzeyde olması durumunda, bebeğin göz muayenesinden geçmesi önemlidir. 3 aydan sonra bebeklerde devam eden hafif şaşılık durumlarında dahi bebeğe göz muayenesinin yapılması gereklidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir