Bebek

Bebeklerde Sık Görülen Alerjiler

Bebeklerde sık görülen alerjiler arasında besin alerjileri, böcek alerjisi, alerjik astım, deri alerjileri yer alıyor. Bebeklerde alerjiye karşı önlem almak ve alerjik durumların sorunsuz bir şekilde atlatılmasını sağlamak için dikkatli olmak gerekiyor.

Bebeklerde Sık Görülen Alerjiler

Bebeklerde sık görülen alerjiler arasında; bronşial astım, kurdeşen, besin alerjileri, atopik dermatit ve ilaç alerjileri yer alıyor.

Bebeklerde alerji belirtileri farklı şekillerde kendini gösterebiliyor. Besin alerjisi genellikle ciltte kızarıklık, kusma ya da nefes darlığı gibi sorunlara neden olmakla birlikte, alerjik astım ya da böcek alerjisi hayati tehlikeye neden olabilecek düzeyde gelişebiliyor.

  1. Kurdeşen (Ürtiker)Bebeklerde Alerji

Deride görülen ve büyüklüğü 1 cm’den daha küçük olan kızarıklık, kabarıklık olarak tanımlanabilecek olan kurdeşen, derinin sürekli kaşınmasına da yol açar. Bebek alerjileri arasında en fazla rastlananlardan biri olan kurdeşen, her 10 çocuktan birinde görülür. Kurdeşen tedavisi için merhem, şurup ya da hap kullanılabilmektedir.

  1. İlaç AlerjileriBebeklerde Alerji

Kurdeşen, ödem, deri soyulması, mor lekeler, nefes alma zorluğu, uykuya eğilim ve kusma gibi belirtiler gösterebilen ilaç alerjileri, bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde daha sık görülür. Bebeklerde görülen alerjik durumlar arasında önemli sorunlara yol açabilen bir durum olan bebek alerjisinden şüphelenilmesi durumunda geciktirmeden doktora başvurmak gereklidir.

  1. Besin Alerjileribebeklerde-alerji-besin

Bebeklerde görülen alerjiler arasında sıklıkla rastlanan besin alerjileri; ishal, burun akıntısı, nefes tıkanıklığı, öksürük, kusma gibi sorunlara yol açabiliyor. Her 20 çocuktan birinde görülen besin alerjilerinin önüne geçebilmek için, alerjiye neden olan gıdalardan uzak durulması gerekiyor.

  1. Evcil Hayvan AlerjileriEvcil Hayvan Alerjisi

Bebek alerjileri arasında evcil hayvan alerjisi nadir görülen bir durumdur. Aile içerisinde evcil hayvanlara karşı alerjisi olan varsa, bebeklerde de bu durumun görülme olasılığı artar. Bebeklerde görülen evcil hayvan alerjisini önlemek için ilaç kullanılabileceği gibi, evcil hayvanlardan uzak durmak gerektiği de unutulmamalıdır.

  1. Böcek Alerjileribebeklerde sık görülen alerjiler

Böcek ısırmasıyla meydana gelen böcek alerjisi, genellikle ısırma anından 4 saat sonra belirti göstermeye başlar. Arı ve sivrisinek sokmalarında görülebilen böcek alerjisine karşı, karbonatlı su ve sirke kullanmak, bebeğin alerjinin etkilerini hafif yaşamasını sağlar.

  1. Alerjik Broşial AstımAlerjik Astım

Çocuklarda sık görülen alerjik broşial astım; bebeklerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtileri ile kendini gösteriyor. Toz akarları, evcil hayvan döküntüleri, sigara dumanı, keskin kokular gibi faktörler ile ortaya çıkabilen alerjik broşial astım, bebeklerde önemli sorunlara yol açabiliyor. Bebeklerde alerjik bronşial astımın önüne geçmek için tetikleyici etkenleri ortadan kaldırmak önem taşıyor.

  1. Alerjik RinitAlerjik rinit

Özellikle çocuklarda sık görülen alerjik rinit; burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı, damak kaşıntısı gibi şikayetlere yol açıyor. İlkbahar aylarında daha sık görülen alerjik rinit, ev akarları, sigara dumanı, rüzgarlı ve soğuk hava gibi faktörler nedeniyle tetikleniyor. Alerjik rinit şikayetlerinin azalması için tetikleyici etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

  1. Atopik DermatitAlerjik

Bebeklerde 6 aydan sonra görülmeye başlanan alerjilerin başında gelen atopik dermatit, eklem yerlerinde, kulak arkasında ve gövdede oluşabiliyor. Kuru ve kırmızı lezyonların oluşmasına yol açan alerji, kaşıntıya da neden oluyor. Gıdalarla alınan alerjenlerin neden olduğu atopik dermatit alerjisinin tedavisi için, bebeklerin çamaşırlarını temizlerken deterjan kullanılmaması ve enfeksiyonel durumlara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Bebeklerde alerji 2 yaşına kadar sık görülebildiği gibi, 5 yaşından sonra alerjilerin belirtileri ve yol açtığı sorunlar hafifler. Alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olmak ve ciddiyet arz eden durumlarda doktora başvurmak oldukça önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir