Bebeklerde sinir krizi özellikle bebeğin yeni yürümeye başladığı dönemlerde yaşadığı durumlardır. İsteklerinin yerine getirilmemesi bebeklerin öfke nöbetleri geçirmesine sebep olabilir.
2-3 yaşındaki bebeklerin %85’i öfke nöbetleri yaşamaktadır. 12 ila 15 aylıkkenbaşlayan krizler, 18 ila 36 aylık arasında zirve yapıp, 4 yaşına kadar devam etmektedir. Neden? Birincisi, küçük çocuklar istediklerini elde etmek için fiziksel, motor ve dil becerilerinden yoksundur, bu da anlaşılır şekilde hayal kırıklığına yol açabilir. Aslında su isterken size elma verildiğini düşünün. Bebeklerin durumu budur.
Sinir krizi geçiren bebeğin etrafına ya da kendisine zarar verebileceğini fark ettiyseniz hemen onu daha güvenli bir yere götürün. Önce güvenliğini sağlayın, ardından nöbeti dindirmeye çalışabilirsiniz.
Çocuğunuzun öfke nöbeti geçirmesi sizin suçunuz değil, ama onu yönlendirme sizin sorumluluğunuzdadır. Durun ve çocuğunuza güven verin. Derin bir nefes alın. Kendinizi sakinleştirmekte zorlanıyorsanız, bir yöntemini bulun. Kendinizi sakinleştirmeden çocuğunuzu sakinleştiremezsiniz.
Bebeklerde sinir krizi bir ifade biçimidir. Çocuğunuzun öfkeli hali, açlık, yorgunluk, hastalık ya da basitçe onun hayal kırıklığının ifadesi olabilir. Bazen bir öfke nöbetinin nedeni kolayca tanımlanır ve giderilir. Daha zorlu olanı, fiziksel bir nedeni olmayan nöbetlerdir. Bu gibi durumlarda, çocuğunuzla empati kurun ve ardından aşağıdaki tekniklerden birini uygulayın.
Tıpkı her çocuğun farklı olduğu gibi, her öfke de farklıdır. Hiçbir yöntem her çocuk için her seferinde işe yaramayabilir. Bunun için birden çok yöntem önerilmektedir. Çocuğunuz için uygun olanı bulmalısınız.
Yaşananları geride bırakın. Çocuğunuza bunu sürekli hatırlatmayın. Küçük çocuklar öfke nöbetini bile hatırlayamayabilir veya neyi kastettiğinizi anlayamayabilir, daha büyük çocuklar da öfkeyle öfkeleneceklerinden utanırlar. Konuşmanın gerekli olduğunu düşünüyorsanız, çocuğunuz sakinleşene kadar bekleyin.
Öfkelenebileceği şeyleri yapmaktan kaçının. Çocuğunuzun sinirlenebileceği şeyleri gözlemleyin. Bu durumların yaşanacağını öngördüğünüzde gidişatı değiştirmeye çalışın. Oyun parkında gitmemek için sinirleneceğini düşünüyorsanız, çocuğunuzu parktan gitmeye hazırlayın. Bir anda gitmezseniz sinirlenmez.
Çocuğunuz gün içinde 10 kereden fala sinirleniyor ve bu nöbetler 10 dakikadan daha uzun sürerse bir doktordan yardım almanız gerekir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.