Bebeklerde Sıvı Kaybı Nasıl Önlenir?

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bebeklerdeki sıvı kaybı önemli düzeylere ulaşabiliyor. Bebeklerde sıvı kaybını önlemek için ebeveynlerin bebeğin sıvı tüketimine, kıyafetlerine ve bulunduğu ortama dikkat etmesi gerekiyor.

Sıcakların toplumda herkes için sorun yaratabileceği gibi özellikle de yeni doğan bebekler için sıcakların daha tehlikeli olabiliyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle bebeğin vücut ısısının  normalden fazla olabilir yani ateşinin yükselebilir. Deriden  buharlaşma yoluyla çok daha fazla sıvı kaybedilebilir. Buna bağlı olarak da  bebeğin vücudunda dolaşan sıvının azalması böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Elektrolit denilen özellikle kanda sodyumun artışına yol açabilir ki, göreceli  su kaybına bağlı olarak sodyum yüksekliği ortaya çıkar. Bunlar da bebeğin hem  böbreklerini hem de beynini etkileyebilir. O yüzden bebeğin sıvı kaybını  engellemek için mümkün olduğu kadar bebeklerin ince giydirilmesi, sıcaklığının  düşürülmeye çalışılması ve sık sık da sıvı verilmesi uygun olur.

Sıvı Kaybını Önlemek için Daha Sık Emzirin

Bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının dengede tutulması gerekiyor. Bebeğin anne sütüyle beslendiği durumlarda emzirme  sıklığının artırılması, mama ile beslendiği durumlarda ise aralarda mutlaka  sıvıyla desteklenmesi önem taşıyor.

Emziren annelerin sıvı ihtiyacı artacağı için özellikle  sıcak havalarda daha fazla sıvı tüketmeleri gerekiyor. Annelerin günde ne kadar bardak su içtiklerini ya da ne kadar sıvı tükettiklerini kayıt altına almalarında fayda olduğunu ve annelerin gün içinde 4 – 5 litre sıvı tüketilmesinin anne ve bebek sağlığı açısından faydalı. Büyük balıklarda ağır metaller içerebildiğinden küçük ve taze balıklara yönelmek gerekiyor.