Bebeklerde sivilce yaygın olarak gözlenen bir durumdur. Genellikle de kendi kendine geçer. Fakat süreç hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Bebeklerde cilt bakımı yetişkinlerden farklıdır. Özellikle 2-4 haftada gelişen sivilceler için yapılması gerekenlere dikkat etmelisiniz.
Bebeklerde Sivilce Nedir?
Bebeklerde sivilce, bebeğin yüzünde veya vücudunda gelişen, genellikle geçici bir cilt rahatsızlığıdır. Küçük kırmızı veya beyaz çarpma veya sivilce ile sonuçlanır. Neredeyse tüm durumlarda, sivilce tedavisi olmadan kendi kendine düzelir. Yenidoğanların yaklaşık yüzde 20’sinde ortaya çıkar.
Bebeklerde sivilce sadece ilk birkaç ay içinde olur. İnfantil akne çocuğun 2 yaşına kadar sürebilir. İnfantil sivilceye, bebek sivilcesinden daha az rastlanır.
Bebeklerde Sivilce Neden Olur?
Bebeklerde neden sivilce olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bunun anne veya bebek hormonlarından kaynaklandığını düşünmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Ergenlerde ve yetişkinlerde olduğu gibi, bebeklerde de sivilce genellikle kırmızı nokta veya sivilce olarak görünür. Beyaz iltihaplı şekilde de görülebilir. Bebeklerin yüzlerinde herhangi bir yerde sivilce gelişebilir, ancak en sık yanaklarında görülür. Bazı bebeklerde sırtın üstünde veya boynunda sivilce olabilir.
Bebeğiniz ağlıyorsa sivilce daha belirgin hale gelebilir. Sert kumaşlar sivilceyi tahriş edebilir ya da bebeğin yüzünde kalan kusmuk ve tükürük de sivilceleri tetikleyebilir.
Çoğu durumda doğumdan iki ile dört hafta sonra gelişir. Bazı vakalar birkaç ay sürebilir, ancak birkaç gün veya hafta da sürebilir.
Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
Bebek sivilcesi genellikle tedavi olmadan kaybolur. Bazı bebeklerin haftalar yerine aylarca süren akneleri vardır. Doktor bu inatçı bebek sivilcesini tedavi etmek için merhem verebilir.
Fakat çok güçlü bir sprey vs. kullanmamak gerekir. Bebeğinizin cildi çok hassastır. Çok güçlü bir şey kullanarak sivilceyi daha da kötüleştirebilir veya ciltte tahrişe neden olabilirsiniz.
Siz Ne Yapabilirsiniz?
Bebeğinizin yüzünü temiz tutun: Bebeğinizin yüzünü gün aşırı ılık suyla yıkayın. Banyo zamanı bunu yapmak için harika bir zamandır. Sudan başka bir şey kullanmanıza bile gerek yok, ancak isterseniz yumuşak bir sabun veya kimyasal içermeyen bir temizleyici kullanın. Çocuk doktorundan tavsiye istemek için tereddüt etmeyin. Parfüm içermeyen ürünler tercih edin.
Yetişkin ürünleri kullanmayın: A vitamini içeren ürenler yetişkinlerde sivilce tedavisinde kullanılmaktadır. Fakat bu ürünler bebeklerde kullanılmamalıdır. Kokulu sabunlar, köpük banyosu veya aşırı kimyasal madde içeren diğer sabun türlerini kullanmayın.
Losyonlardan uzak durun: Losyonlar ve kremler bebeğinizin cildini ağırlaştırıp sivilceyi daha da kötüleştirebilir.
Fırçalamayın: Cildi bir havluyla ovalamak cildi daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine, dairesel hareketlerle temiz bir bezle silin.
Sivilceyi sıkmayın: Sivilceyi sıkmaktan kaçının. Bu, bebeğinizin cildini tahriş eder ve sorunu daha da kötüleştirir.
Sabırlı olun: Bebek sivilcesi genellikle zararsızdır. Bebeğiniz için kaşıntılı veya ağrılı değildir. Hızlı bir şekilde kendi kendine çözülür. Uzayan durumlarda doktorunuza danışın.