Bebek

Bebeklerde Susuzluk Belirtileri

Bebeklerde susuzluk belirtileri arasında idrarın koyu olması, idrar sıklığının azalması, bebek ağlarken gözyaşı gelmemesi gibi durumlar yer alıyor. Bunun yanı sıra bebeğin ağız ve dudak çevresinde kuruluk, bebekte cansızlık ve huysuzluk da susuzluk belirtileri arasında yer alıyor.

2 yaşından küçük bebekler genellikle susadığını ifade edemiyor. Bebek belirli aralıklarla beslense de, su tüketimi ebeveynler tarafından unutulabiliyor. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde, su ihtiyacını anne sütü karşılasa da, 6 aydan büyük bebeklere düzenli aralıklarla su verilmesi önem taşıyor. Bebeğin susuzluğunu ifade edememesi, ebeveynlerin de bu durumu fark edememesi halinde, bebeklerde dehidrasyon ile ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Bebeğin Susadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin susadığını anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle, ek besinlerin ardından bebeklere su verilmesi önem taşır. Eğer bebek susamadıysa genellikle çok fazla su içmeyecektir. Dolayısıyla ek besinlerin ardından bebeklere düzenli olarak su verilmesi bebeğin susuz kalmasını önler.

bebeklerde susuzluk belirtileri

Bebeğin ağız kenarında kuruluk olması, 6 saatten uzun süredir idrarını yapmıyor olması veya huysuzluk hali bebeğin susuz kaldığı anlamına gelir. Bu durumda bebeğe çok fazla su içirmek yerine, sık sık su içmesini sağlamak önemlidir. Eğer bebek su içmiyor ve sürekli ağlıyorsa, aşırı dehidrasyon durumuna girmiş olabilir. Böyle durumlarda, geciktirmeden medikal yardım almak gereklidir. Zira su bebeğin organlarının çalışması için şart olan bir sıvıdır. Bebeğin susuz kalması, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Bebeklerde Yüksek Ateş Susuzluğa Neden Olur Mu?

Bebeklerde yüksek ateş, ishal ya da sık kusma gibi durumlar susuzluğa neden olabilir. Uzun süre devam etmesi durumunda bu rahatsızlıklar, susuzluğun dışında da önemli sorunlara neden olur. Dolayısıyla yüksek ateşin düşmemesi, ishal durumunun 3 günden uzun sürmesi ve kusma halinin devam etmesi durumunda doktora danışılmalıdır. Bu rahatsızlıkların hafif seyretmesi durumunda ise bebeğin susuz kalmasını önlemek için ek besinlere geçmiş olan bebeklere belirli aralıklarla su içirmek gereklidir.

Bebeğin sağlıklı gelişimi için düzenli beslenmesi şart olduğu gibi su tüketimi de elzemdir. Dolayısıyla özellikle 2 yaşından küçük olan bebeklerin sıvı tüketimine dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir