Bebeklerde üst solunum yolu hastalıkları 0-3 yaş arasında sık görülür. Bunun temel sebebi bebeklerin bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olmasıdır.
Çocuklar büyüdükçe, çevresini keşfetmeye başlar ve kendisine oyun arkadaşları bulur. Bu sebeple her gün daha çok mikropla karşılaşır. Bu mikroplar bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların, sık hasta olmasına neden olur.
Bebeklerde Üst Solunum Yolu Hastalıkları ve Belirtileri
Soğuk havada üşütme, üst solunum yolu hastalıklarının sebebi değildir. Fakat soğuk havalarda, yeterli havalandırma yapılmayan kalabalık ortamlarda bulunulması, hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Burunda akıntı ile başlayan hastalık seyri, öksürük ile devam eder. Ayrıca ateş de yapabilir.
Nezle
Nezle ,öksürük, hapşırık ve gözlerde sulanmayla seyreder. Hafif ateş, halsizlik ve daha büyük bebeklerde baş ağrısı da gözlenebilir. Soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır ve bunlar bulaşıcıdır.
Grip
Soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu bir hastalıktır ve başkasının soluğuna, öksürük veya hapşırığına maruz kalınarak bulaşır. Bebeğin çok iyi beslenmesi, bol miktarda sıvı ve C vitamini alması ve anne sütü ya da devam sütleri ile desteklenmesi gerekir.
Sinüzit
Baş kemikleri arasında bulunan ‘sinüs’ boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ‘sinüzit’ ortaya çıkar. Belirtileri; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, geniz akıntısı, ateş ve huzursuzluktur.
Bebeklerin üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için, bağışıklık sistemleri güçlendirilmelidir. Bunun için, çocukların sağlıklı beslenmesine, bol sıvı içmesine ve havasız ortamlarda bulunmamasına dikkat edilmelidir.