Bebeklerde uyku düzeni ilk aylardan itibaren önemsenmesi gereken bir konudur. Bebeklerin uyku düzeni nasıl oluşturulur? Bebekler saat kaçta uyur?
İlk 6 aya kadar gece beslemeleri ve güven ortamı yaratmak amacıyla bebek anne ve babanın yatak odasında ancak kendi yatağında yatırılabilir. 6 aydan sonra artık kendi odasında yatma zamanı gelmiştir.
Bebeğin gece uykusu düzeni gibi gündüz aktiviteleri de düzene sokulursa gece rutinini daha kolay kabullenir. Eğer hep aynı saatlerde yer, oynar, uyur ve aynı anda yatağa giderse daha rahat uyur.
Bebeğin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Ortalama 20 derecelik ısısı olan sessiz, loş bir ortam uyku için idealdir. Bebek her gün aynı ortam ve aynı saatte uyutulmaya çalışılmalıdır. Yatak güvenli, kenarları yumuşak, yatak örtüleri pamuklu ve yumuşak olmalıdır. Bebeğin sevdiği yumuşak bir oyuncak yatağa konulabilir.
Bebekler Saat Kaçta Uyur?
Bebekler için uygun uyku saati akşam 7 – 8.30 arasıdır. Daha geç saatlerde bebek çok yorulmuş olduğundan uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Bu yorgunluk anne babalara çok farklı görünebilir, bebek duvarlara tırmanacak kadar uyanık ve canlı olabilir. Bu durum, kesinlikle uyku vaktinin geçirilmiş olduğunun işaretidir.
Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma
Bazı bebekler etrafta çok fazla uyaran olduğunda, kalabalık ortamlarda, eve yabancıların gelmesi ve aşırı aktivite yapılan bir günün sonunda uyuyamazlar. Anne baba ile fazla zaman geçirmek isteyen bazı çocuklar da uykuya direnir. 8-9. aylardaki uyku problemleri büyük bir olasılıkla bebeğin yeni öğrenmeye başladığı ve çok zevk aldığı oturmak, yuvarlanmak, yerde sürünmek ve hatta birkaç adım atmak gibi aktivitelerden uzak kalmak istememesi olacaktır. Öncelikle bebeğin fiziksel gereksinimlerinin karşılandığı; yani karnının tok, altının kuru, ortam ısısının yeterli olup olmadığı tespit edilmelidir. Bebeğin kısa bir süre sonra tekrar uyuyabileceğini düşünülerek aşırı gürültü, ışık gibi uyaranlar verilmemelidir. Bebek yatağından uzaklaştırılmadan sakinleştirilmeye çalışılarak bir süre onunla konuşulmalıdır.
Uykudan önce banyo rahatlatıcı olabilir. Hafif bir müzik, hafif sallama hareketleri uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uykudan önce aşırı heyecan yaratıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir.
Gece uykusu rutini; banyo yaptırmak, masal okumak, ninni mırıldanmak gibi aktiviteler bebeği sakinleştirip onun uyumasına yardımcı olacaktır. Bütün bu aktiviteler hep aynı sırayla sakin ve huzurlu hareketlerle uygulanıp bebeğe gece uykusunun huzur ve mutluluk verici olduğunu hissettirmek gerekmektedir.
Bebeğin uyuyabilmesi için sallanma, ilgi ve ninni söylenmesi gibi aktivitelere ihtiyaç duymaması gerekmektedir. Eğer uyuyabilmesi için özel bir aktiviteye ihtiyaç duyuyorsa gece her uyanışında aynı aktiviteyi sağlamadan tekrar uykuya dalamayacaktır. Örneğin bebek ayakta sallanarak uyutuluyorsa her seferinde aynı aktiviteyi isteyecektir.
12-14. ay arasında bebekler rüya görmeye başlarlar ki bu da onun şaşkınlıkla ya da korkuyla uykudan uyanmasına sebep olabilir. İlk iki yıl anne baba, pek çok defa bebeğin odasına giderek onu sakinleştirmelidir. Bebek, anne babasının kendisinin ihtiyaçlarına cevap verdiğini ve onlara güvenebileceğini öğrendiğinde huzur içinde uykuya dalacaktır.