0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Uyku Sorunu İçin Öneriler

Bebeklerde uyku sorunu ebeveynlerin en çok şikayet ettikleri konuların başında gelir. İyi bir uyku sağlıklı bir bebek anlamına geldiğine göre bu sorunu çözmek gerekir.

Bebeklerde uyku sorunu önemlidir. Uyku yeni doğanların, bebeklerin ve küçük çocukların yaşamında önemli bir rol oynar. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de uyku, vücudu ve aklı rahatlatıp dinlendirir. Uyku sırasında büyüme hormonu düzeyinin arttığı, protein sentezinin hızlandığı ve sinir sisteminde yeni yolların oluştuğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla bebeklere “uyusun da büyüsün” demek kesinlikle yanlış değildir. Uyuyan bebek o günkü deneyimlerini baştan yaşar ve oynarken ya da öğrenirken edindiği yeni becerileri belleğine alır. Bu nedenle bebeklerin kesintisiz uyumasını sağlamak oldukça önemlidir. İyi uyumuş bir bebek, yeni şeyler öğrenmeye daha istekli ve daha zinde bir halde güne başlar.

Bebeklerde uyku sorunu

Bebekler Günde Kaç Saat Uyur?

İlk 3–4 hafta boyunca bebekler ortalama olarak günde 7–8 kez kısa dönemler halinde uyurlar. Altıncı haftadan itibaren bu kısa uykuların yerini günde 2–4 kez yinelenen uzun uyku periyotlarının aldığı görülür. Yirmi sekizinci haftadan itibaren bebeklerin büyük bir çoğunlukla tüm gece boyunca uyudukları, buna ek olarak 1 yaşına kadar gündüzleri de 2- 3 kez kısa sürelerle uyku uyunduğu gözlenmektedir. Genellikle yeterli kabul edilen uyku süresi 2- 5 yaş için 13–15 saat, 6–8 yaş için 12saat, 8–10 yaş için 11 saat ve 10 yaşından ergenlik dönemine kadar 10–11 saattir.

İyi Bir Uyku İçin Ne Yapılabilir?

Bebeğinizin uyku ile uyanıklık arsındaki farkı anlaması için, davranışlarınızla yardımcı olabilirsiniz. Uyanıksa onu yatağından alıp kucaklamalı ve onunla oynamalısınız. Böylelikle bebek yatakla uyku arasında bir bağlantı kuracak, yatağa girdiği zamanlarda uyuması kolaylaşacaktır.

Bebeklerde Uyku Sorununu Aşmak İçin Ne yapılabilir?

  • Yatağı loş ama sabahları güneş alan bir odaya alınmalıdır.
  • Uykudan bir saat önce iyi bir banyo yaptırılmalıdır.
  • Uykudan hemen önce karnını doyurulmalı ve gazı çıkarılmalıdır.
  • Altını kuru tutan bezler tercih edilmelidir.
  • Yatağında rahat olmasına özen gösterilmelidir.
  • Sabahları erken ve hep aynı saatte kaldırılmalıdır.
  • Öğle uykusuna yatırıldığında, hava kararmadan önce onu uyandırılmalıdır.
  • Akşamları aynı saatte yatırmaya özen gösterilmelidir.
  • Müzik dinletmeniz ya da kitap okumanız, çabuk uyumasına yardımcı olabilir.
  • Gece emzirmesini sessiz bir ortamda ve karanlıkta yapmaya çalışın.

Mışıl mışıl uyusun, güzel güzel büyüsün.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir