Bebeklerin kas yapıları 6.aydan itibaren gelişmeye başlar ve bebekler bu süreçten itibaren emeklemeyerek yürümeye ilk adımı atar. Bebekler ortalama olarak 1 yaş civarında yürümeye başlar. Ancak bazı bebeklerde yürüme korkusu oluşur ve bebekler fizyolojik bir neden bulunmadığı halde yürümekte zorluk yaşar.
Bebeklerde Yürüme Korkusu Neden Olur?
Emeklemeye başlayan bebeklerde yürüme denemeleri olumsuz sonuçlandığında ya da bebek yürümeye çalışırken düşüp canını acıttığında yürümeye karşı korku geliştirebilir. Bununla birlikte ebeveynlerin tutumu da bu korkuya etki eder. Bebeğe karşı aşırı korumacı davranılması ya da bebeğin yürümeye çalışırken düşmesini engelleme çabaları, bebeğin geç yürümesine neden olabilir.
Bebeklerde geç yürümenin en sık rastlanan nedenlerinden biri olan yürüme korkusu, fizyolojik nedenlerle de ortaya çıkabilir. Kas yapısı güçsüz olan ya da hareket sisteminde rahatsızlık olan bebekler yürümekten diğer bebeklere oranla daha fazla korkabilir. Bebeklerin bu korkuyu aşabilmesi için yürümeye teşvik edilmesi önemlidir. Ayrıca tehlikeli bir durum olmadığı sürece bebeğe karşı korumacı tutumlar gösterilmemelidir. Bebeklerin en meraklı ve keşfetmeye en açık olduğu 0-5 yaş döneminde, ebeveynlerin aşırı temkinli davranması bebeğin kendi kendine öğrenme yeteneğinin gelişmemesine neden olur.
Bebeklerde Yürüme Gecikmesi Neden Olur?
Bebeklerde yürüme gecikmesinin sebebi her zaman yürüme korkusu değildir. Bebeklerde yürüme korkusu psikolojik bir nedendir ve bebek korkusunu yendiği zaman yürümeye başlar. Ancak fizyolojik nedenler de bebeklerde yürüme sürecinin gecikmesine sebep olabilir. Bebeğin anne karnında oluşan ya da doğuştan gelen hastalıkları nedeniyle ince ve kalın motorları güçsüz olabilir. Ayrıca kas hastalıkları, periferik sinir hastalığı ve srebral palsi gibi hastalıklar da bebeğin yürüyememesine neden olabilir.
Konuşma, seslere tepki verme, elleri hareket ettirme, emekle ve yürüme gibi süreçler bebeklerde yakından takip edilmeli ve nörolojik sorunlara karşı önlem alınmalıdır. Erken dönemde fark edilen nörolojik sorunlar daha hızlı tedavi edilebilirken bebekteki sorununun fark edilmemesi, tedaviyi çok zor hale getirebilir. Dolayısıyla bebeklerde 12-18 aylık süreç yakından izlenmeli ve bebeğin fiziksel yeterliliklerinin normal düzeyde olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bebeklerde yürüme korkusu, hem psikolojik nedenler hem de psikolojik nedenlerle ortaya çıkabildiğinden ebeveynlerin her iki konuyu da göz önünde bulundurması ve bebeğin doktor kontrolünden geçirilmesi önem taşır.
Yorumları Göster (2)
Merhaba 3 yasında kızım var evde yuruyo yatağa cikiyo iniyo konusuyo ama dışarı çıkardığında yere basıp yürümekten korkuyo ne yapmaliyim
Merhaba Binnur Hanım,
Dışarıda kendisini güvende hissetmiyor olabilir. Eğer dışarıda yürümeyi reddediyorsa güvende hissetmesi için onunla konuşabilirsiniz. Elinden tutup cesaretlendirebilirsiniz. Evde yürüyorsa bir yürüme sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Eğer bu durumu aşamıyorsanız bir çocuk doktoruna göstermenizde fayda var. Sağlıklı günler dileriz.