Bebek

Bebeklerde Yürüme Sorunları

Sağlıklı bebeklerde yürüme zamanı 12-18 aydır. Bazı bebekler, 12. aydan da önce yürüyebilirler. Bebeğin  yürüme yaşı kaba motor gelişimiyle ilgilidir.

Bebekler ilk aylarda ayağa kalkmak istediğinde kendini yukarı çekebilir ve 8 ile 12 aylıkken ilk adımlarını atmaya başlar. Bu bebeğin sağlıklı gelişimi konusunda önemli bir işarettir. Bir yaşına girer girmez genelde tek başlarına, daha öncesinde ise genelde mobilyalara tutunarak yürürler. Kimi zamansa yürümekte gecikirler.

Bebeklerde Yürüme Sorunları

Bebeklerin yürümesini geciktiren çeşitli faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları bacak eğriliği, içe basma, parmak uçlarında yürüme olarak sıralanabilir.

Bacak eğriliği

Bebeklerin bacak kemiklerinin dışa bakan eğriliği, 2 yaşını geçince kendiliğinden düzelir. Eğri bacaklar bebeğin yürümeye geç başlamasına neden olmaz veya bebeğin yürümeyi öğrenme becerisini etkilemez. Yürümeye yeni başlayan bebekler, genelde ilk başta ileri doğru hareket etmekten ziyade yan yan giderler, bu da bacak eğriliğinin daha abartılı görünmesine neden olur.bebeklerde yürüme sorunları

Birkaç nadir vakada olduğu gibi, bacak eğriliği 2 yaşla beraber doğal bir şekilde düzelmeyebilir. Bu durumda, bebeğinizin dizleri bacak kemiklerinin eğriliği sebebiyle dışa dönmüş olabilir. Bu da diz sorunlarına yol açabilir. Bacak eğriliği 2 yaşından sonra da devam ederse ebeveynler bebeklerini doktora götürmelidir.

İçe Basma

Birçok bebeğin ayakları düz veya dışa dönüktür. Bazılarında ise içe dönüklük vardır. Bebeğin içe basması demek, ayaklarının düz bir şekilde karşıya bakması gerekirken, içeri doğru bakmasıdır. Bu, çok yaygın bir durumdur. Yürürken ve koşarken içe basma daha da belirginleşir. Eğer bebeğin ayağı içe basıyorsa bu, bebeğin dengesini daha iyi sağlamak için yaptığı normal bir harekettir. İki yaşına gelindiğinde bu bebeklerin büyük çoğunluğunun yürüyüşü ve ayaklarının içe basması kendiliğinden düzelecektir.

Parmak Uçlarında Yürüme

Bebeklerin parmak uçlarında yürümesi genelde sorun değildir. Ama parmak uçlarında yürümek 2 yaşından sonra da devam ederse veya sürekli olursa bebeklerin doktora götürülmesi gerekir. Sürekli parmak uçlarında yürüme veya sadece bir ayağa basarak yürüme bir merkezi sinir sistemi sorununun işareti olabilir ve bu durum, beyin felci gibi sorunlar göz önünde bulundurularak ciddiye alınmalıdır.

Bebeklerinin yürümelerinde problem gören ebeveynlerin onları zaman kaybetmeden doktora götürmesi gerekir. Aksi takdirde bebekte yürüyememe gibi kalıcı hasarlar oluşabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir