Bir bebeğin yürümeye başlaması, onun iki yıllık yaşamı içerisinde yaşayabileceği en büyük değişimlerden biridir.
Bebek, yürümeye başlamasıyla birlikte bağımsızlığını kazanır ve çevresindeki nesneleri daha iyi tanımaya başlar.
Yürüme becerisinin motor gelişim aşamaları nelerdir?
Bebek, bir aylıkken bedensel hareketlerini gerçekleştirmek için tamamen dışa bağımlıdır. Başını kendiliğinden kaldıramaz veya yatakta kendi başına dönemez. Birinci ayın sonlarına doğru ise, yüzükoyun yatırıldığında başını yukarıya doğru kaldırmayı başarabilir. Bu durum, bebeğin anne veya babaya ihtiyaç duymadan gerçekleştirebildiği ilk bedensel faaliyet sayılabilir.
Bebeğin çevresini tanımasında büyük bir öneme sahip olan emekleme süreci ise, ortalama sekiz dokuz aylıkken başlayacaktır. Onuncu aydan itibaren ise, bebek destek yardımı ile yürümeye başlar. Çevresindeki eşyalara tutunarak dengesini sağlamaya çalışan bebek, elinden tutulduğunda adım da atabilir.
11. aya gelindiğinde, bebek desteksiz yürümeye başlayacaktır. Artık özgürdür ve etrafını dilediği şekilde tanıma imkânı vardır. Bir iki ay sonra, merdivenleri de bir başına çıkmayı başaracaktır.
Bebeğin yürüme sürecinde önemli olan nokta, anne babaların sabırlı olması ve bebeklerini yürümesi için zorlamamasıdır. Yürümek için bebeğin sinirsel gelişimlerini tamamlamanın yanı sıra, güvene ve cesarete de ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır. Bebeğin yürüme süreci gecikebilir, bu son derece normaldir; ancak 18. ayını doldurmuş olmasına rağmen halen yürümüyorsa bir doktora başvurmakta fayda vardır.