Bebek beslenmesinde uzmanlar ilk 6 ayda yalnızca anne sütünü öneriyor. 6 aydan sonra ise ek gıdalara geçiliyor.6
Anne sütü, 6. Aya kadar bebek beslenmesi için yeterlidir. Bu aydan itibaren ise, bebeğe ek gıdalar verilmeli ve bu süreç, bebek 2 yaşına gelene kadar devam ettirilmelidir. Ek gıdaların verilmesinde, yarı katı gıdadan katı gıdaya doğru bir yol izlenmelidir. Ayrıca, ek gıdalar bebeğin böbrek fonksiyonlarını yormayacak, ağız ve dil gelişimine uygun türden olmalıdır. Gıdaların, bebekte alerjik tepkimelere yol açmaması da bir diğer önemli noktadır.
Hangi gıda neden verilmeli?
Devam Mamaları: Bebeğin kaç aylık olduğuna göre seçilmeli. Devam mamaları; demir, çinko, kalsiyum, fosfor ve aminoasitler açısından zengindir.
Yoğurt, Kefir: Sindirimleri kolaydır. Protein, kalsiyum, fosfor yönünden zengindir.
Sebze ve meyve püresi: Başlıca vitamin, mineral ve lif kaynağıdırlar. Koyu yeşil yapraklı olanları bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Karotenoid ve flavonoidler açısından zengindir.
Yumurta: Sarısı bol miktarda yağ içerir. Demir, A ve B vitamini açısından da zengindir. Beyazı alerjik olabilir. Bu sebeple 6. aydan itibaren öncelikle sarısı verilmelidir.
Tahıllar: Yüksek oranda karbonhidrat kaynağıdırlar. Aminoasit açısından zengin olduklarından tamamlayıcı besin olarak kullanılır. B12 vitamini haricinde, B grubu vitaminleri açısından da zengindir.
Balık ve deniz ürünleri: Balık, protein, A, B ve K vitamini, çinko ve fosfor içerir. Balık, Omega 3 içerdiği için nöromotor gelişimini destekler. Tuzlu su balıkları iyot kaynağıdır.
Kuru baklagiller: Kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum açısından zengindir. B12 vitamini dışında tüm B grubu vitaminlerini ve E vitaminini içerir. Gaz yapma riski olabileceğinden pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli.
Yeni besinlere geçerken bebeğinizin aç olmasına dikkat edin. Eğer verdiğiniz yeni besini istemiyorsa ısrar etmeyip daha sonra vermeyi denemelisiniz.