Bebeklerin düzensiz uykuları, bebek bakımında ebeveynleri en çok zorlayan durumlardan biridir. İlk etapta normal gibi gözüken bu durum kontrol altına alınmadığı takdirde bu süreci anne ve babalar için oldukça sıkıntılı bir hale dönüştürecektir.
Herhangi bir rahatsızlığı olmadığı halde geceleri defalarca uyanıp, kendi başına tekrar uykuya dalmayan bebeklere uyku eğitimi verilmesi iyi olacaktır.
Bebekler gece uyandıklarında uykuya ilk daldıkları zamanki yerlerini isterler. Eğer bebeğinizi kucağınızda ve emzirerek uyuttuysanız, gece uyandığında da aynı şekilde uyumak isteyecek ve kendiliğinden asla uyumayacaktır. Aynı şekilde, bebek gece kendi başına uyuduysa gece uyandığında da kendiliğinden tekrar uykuya dalacaktır.
Bebekler Neden Uyumaz?
Bebeğe kendi kendine uyumayı öğretmeni, başka bir deyişle uyku eğitimi vermenin 3 farklı yolu vardır. 3 eğitimde de ortak olan nokta, uyku öncesi bir ritüelin oluşturulmasıdır. Bu ritüel ılık bir banyo, rahatlatıcı masaj ya da ninni olabilir. Uyku vaktinin geldiğini belli eden bir iyi geceler cümlesi de bebeğin düzeni algılayabilmesi açısından önemlidir. Her akşam uyumadan önce bu işlemler tekrarlanmalıdır.
İlk yöntem Dr. Richard Ferber’in geliştirmiş olduğu kontrollü ağlatma yöntemidir. Bu yöntemde uyku öncesi ritüeli tekrarlanır ve ardından bebek yatağa yatırılıp odadan çıkılır. Bebek ağlamaya başladığında, onun yanına gitmek için 3- 4 dakika beklenmelidir. Bu sürenin sonunda bebeğin yanına dönülmeli, ışık açmadan ve bebeği kucaklamadan ona kısık bir sesle iyi geceler denmeli ve yatağındayken biraz okşanıp odadan çıkılmalıdır.
Bebeğin yanında bir dakikadan fazla kalmamaya dikkat edilmeli, bebek uyuyuncaya kadar bu durum tekrarlanmalıdır. Bu şekilde bebeğin ağlama süresi 3. ya da 4. gece 5 dakikaya inecek, ertesi gece de ağlamadan uyuyabilecektir.
Bebeklerde Uyku Eğitimi
Diğer bir yöntem, Tracy Hogg tarafından tasarlanmış olan yatır-kaldır tekniğidir. Bu yöntemde de önceki gibi uyku öncesi rahatlatmaları yapılır ve ardından bebek yatağa bırakılır. Ferber’in sisteminden farklı olarak bebek her ağladığında kucağa alınır, susana kadar hiç sallamadan ve konuşmadan beklenir, susunca da hemen geri yatırılır. Bu işlem kimi zaman 15-20 kere tekrarlansa da birkaç günün ardından bebek kendi başına uyumaya alışacaktır.
Kontrollü uzaklaşma yöntemi diye bilinen 3. ve son yöntem Kim West tarafından geliştirilmiştir. Bu yöntemde de, diğer 2 uygulamada olduğu gibi uyku öncesi rutini tekrarlanır ve bebek yatağına yatırılır. Yatağın yanına bir sandalye konulur. Bebek uyuyana kadar anne ya da baba onun yanında kalıp yavaş hareketlerle bebeği okşayıp sevmelidir.
Uykuya dalmaya başlarken bu hareketler azaltılır. Bebek ağlarsa kucağa alınır ve susunca yatağına geri yatırılır. Bu eğitim sırasında ilk 3 gece bebek uyuyana kadar yanında oturulmalı, gece uyandığında da aynı işlem tekrarlanmalıdır. 3. Gecenin ardından sandalye giderek yataktan uzaklaştırılır. Uzaklık her 3 günde bir arttırılır. Böylelikle birkaç günün sonunda sandalye odanın dışına çıkmış olacaktır. Sandalye uzaktayken bebek ağlarsa eğer, yanına gidilmeli ve sustuktan sonra sandalyeye geri dönülmelidir. Bu yöntemle birlikte bebek birkaç hafta içinde kendiliğinden uyumaya alışacaktır.