0-1 yaş dönemi, bebeklerin en sık hastalandıkları dönemdir. Bu dönemde bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden, ebeveynlerin bebeklerinin bakımına özen göstermesi gerekir.
Ebeveynler evde alınan basit önlemlerle, özellikle mide ve bağırsakları etkileyen enfeksiyonlara karşı başarı kazanabilir. Ancak solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlerin başarı şansı daha azdır.
0-12 aylık bebekler, hastalıklara daha sık yakalanabilir. Bağışıklık sisteminin hassas olduğu bu dönemde, bebeğin doğru beslenmesi önemlidir. Bununla birlikte, bebeğin hem kapalı ortamlarda hem de dış mekanlarda üşümesini ve terlemesini önlemek, hastalıklardan korunması açısından kritik bir önem taşır.
Bebekleri Kış Hastalıklarından Koruma Yolları
- Kışın ani hava değişikliklerinden dolayı bebekler mutlaka iki kat giydirilmelidir. Gerektiğinden fazla kıyafetler çıkarılmalıdır.
- Ebeveynler yanlarında mutlaka bir hırka bir de ince battaniye taşımalıdır.
- Bebekler rüzgardan korunmalıdır. Çünkü bebek terliyse hasta olması kaçınılmaz olur.
- Kışın evler sık havalandırılmalıdır.
- Bebeğin aşıları düzenli şekilde yaptırılmalıdır.
- Bebeğin bu dönemde beslenmesine dikkat edilmelidir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda doktor kontrolünde takviye gıdalara başlanmalıdır.
- Bebek bu dönemde öpülmemelidir. Özellikle ebeveyn dışındaki kişilerle yakın temasta bulunması önlenmelidir.
- Bebeğe dokunacak kişinin ellerinin temiz olduğuna dikkat edilmelidir.
- Bebekler bu dönemde temiz hava almaya çıkarılmalıdır.
Bebeklerini kışın sık görülen hastalıklara karşı korumak için, ebeveynlerin, onlarla yakından ilgilenmesi ve olası bir hastalık durumunda gecikmeden doktora gitmesi gerekir.