Bebekleri sonbahar alerjisinden koruma için bazı önlemler almak, yaşanabilecek sorunların azalmasını sağlar. Bebekler vücutları hassas olduğundan, alerjik durumlarda çok sık karşılaşırlar. Sonbaharın gelmesi, bebeklerin alerji olmasını tetikler.
Bebeklerde mevsimsel alerji belirtileri genellikle ilkbahar aylarında ortaya çıkar. İlkbahar aylarında polenlerin etrafa saçılması alerjik nezleyi tetikleyen nedenlerin başında gelir. Mevsimsel alerjiyi soğuk algınlığı ile karıştırmamaya dikkat edilmesi önemlidir. Mevsimsel alerji polen, hayvan tüyü, sigara dumanı gibi alanlarda daha sık yaşanır. Bebekteki burun tıkanıklığı, hapşırma ya da öksürme gibi şikayetlerin hangi durumlarda şiddetlendiğini takip etmek bu açıdan önemlidir.
Sonbahar aylarında görülen polen alerjisi, bebeklerde ciddi etkilere yol açabilir. Özellikle bu aylarda görülen soğuk algınlıklarının dikkate alınması gerekir. Alerji genelde genetik faktörler ve mevsimsel değişim sonucu meydana gelir. Sonbahar mevsimi alerjik hastalığı olan bebeklerde hastalığı tetikler. Çim polenleri, ağaç polenleri ve yabani ot polenleri alerjiye en çok sebep olan alerjenlerdir.
Bebeklerde Sonbahar Alerjisi Belirtileri
Öksürük, göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa bebeğinizde astım belirtileri olabilir. Bu da çocuklarda olan ve henüz teşhis konulmamış astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların tespit edilmesini sağlar. Sonbahar alerjisi olan bebeklerde her grip çok ağır geçer ve özellikle 2 haftadan uzun süren öksürükler şeklinde görülür. Nefes sıkışmalarını çok sık gelen öksürük nöbetleri takip eder. Bu öksürükler sabaha doğru artar ve uykuya daldıktan 1-2 saat sonra başlar.
Bebekleri Sonbahar Alerjisinden Koruma İçin Ne Yapmalı?
Sonbahar alerjisi olan bebeğin alerjinin etkilerini en düşük seviyede geçirmesini sağlamak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Bu dönemde hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve bebeğin rahat nefes alması sağlanmalıdır. Özellikle yatak odasında halı kullanılmamalıdır. Yatak, yorgan ve yastıklar özel kılıflarla kaplanabilir. Havalandırma arttırılmalı, rutubet önlenmelidir. Bebekler düzenli olarak götürülmelidir.
Bebeğinizin sonbahar alerjisine yakalanmasını önlemek için onunla yakından ilgilenin ve doktor kontrollerini ihmal etmeyin.