Bebeklerde 0-2 aylık gelişim süreci fiziksel açıdan önemli olduğu gibi, zihinsel ve sosyal açıdan da önemlidir. İlk iki ay boyunca bebeklerde konuşma ya da bedensel hareketlilik olmasa da, oynanan oyunlar ya da söylenen şarkılar bebeğin gelişimini destekler.
1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?
1 aylık bebek gelişimi süreci, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle prematüre doğan bebekler için ilk 4 haftalık gelişim süreci, bebeğin tüm hayatını etkileyebilir. Bebeklerin bu dönemde hem yeterli anne sütü almaları ve nitelikli uyumaları hem de yeterli ilgi görmeleri şarttır.
Bebekler her zaman anne ve babanın ilgisine ihtiyaç duyar. Ebeveynler bebeklerine sevgilerini göstermek için, onları sık sık kucaklarına almalıdır, çünkü kucağa alınan bebek sevildiğini hisseder.
Bebekler dokunulmaya karşı hassastır ve dokunulmaktan çok hoşlanırlar. Kucağa alınmak, okşanmak ve bebeğe onu sevdiğini söylemek, bebeğin güven duygusunun gelişmesini sağlar.
Kucağa alınan bebek, doğumun ardından birkaç hafta içinde bakışlarını yüze odaklamayı başarır. Bebekle konuşmak ve ona şarkı söylemek onun sakinleşmesini sağlar.
2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?
Bebekleri bu dönemde yüzükoyun yatırmak gerekir. Bu şekilde, boyun ve sırt kasları güçlenir. Karnı üzerinde durmak, bebeğin yakında kazanacağı baş kontrolü yetisi için ihtiyaç duyduğu boyun kaslarını geliştirecektir.
Bebekler bu dönemde oyuncakları elinde tutmaya çalışır, bunun için bebeklere avuçlarına alabilecekleri yumuşak oyuncaklar verilmelidir. Hareketli oyuncaklar, çıngıraklar, ses çıkaran nesneler bebeklerin gelişimine katkı sağlar.
Anne ve baba bu dönemde bebeğe ismiyle seslenmeli ve ona şarkılar söylemelidir. Bebek için onu sakinleştirici müzikler seçmek gereklidir.
Bebeklerinin sağlıklı gelişmesini isteyen ebeveynler bebekleriyle yakından ilgilenmelidir.