Sosyal çevre her yaştaki birey için, kendisini tanımasının en iyi yoludur. Okullar da bu amaçla şekillenir. Bebekler içinse okul gibi bir sosyalleşme imkanı sunan oyun grupları vardır.
Araştırmalara göre ilk 2 yılında bebeklerin öncelikle kendi ailesi ile güven ilişkisi kurması gereken yıllardır. Bu sebeple ilk 2 yılında bebeğinizin başkalarıyla sosyalleşmesi için özel bir çaba harcamanız gerekmez.
Elbette bebek günlük yaşamda akranlarıyla ya da sizin haricinizdeki yetişkinlerle karşılaşacaktır. Öncelikle sizinle güven ilişkisi kurması gerekmesi durumu, bebeğinizin karşılaştığı kişilerle ilişkisini engellemeniz anlamına gelmez. Bebeğin doğal ortamlarda karşılaştığı akranları ve yetişkinlerle ilgilenmesinin bir sakıncası yoktur.
Bu yaş grubundaki bebeklerin birbirlerine olan ilgileri kısıtlıdır. Göz teması kurmazlar ve birbirlerini bir nesne olarak görürler. Anlamlı bir iletişim kurmazlar. Akranlarıyla karşılaşmış olsalar bile ilgileri ebeveynleri üzerine olacaktır.
Bir bebeğin sosyal ortama adapte olabilmesi 2 yıl sonrasında gerçekleşir. Sizinle kurduğu temel güven ilişkisi tamamladıktan sonra çevreye de ilgi göstermeye başlayacaktır.
İki yaşından sonra ise bu kısıtlı çevreden sıkılmaya başlar. Bu dönemde sosyalleşmesini sağlamalısınız. Şehirlerde 2-3 yaş gurubu bebekler için oyun grupları vardır. Bu imkan yoksa akranlarıyla vakit geçirebilmesini sağlamanız gerekir.
Oyun grubu ya da soyla çevre seçimi de bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu konuda bebeğin gelişim düzeyini ve ailenin beklentilerini göz önünde bulundurmalısınız.