Bebekli evde kedi beslemek mümkün. Fakat bu konuda ebeveynlere büyük iş düşüyor. Bu konuda bazı soru işaretleri var: Kediler bebekleri neden sevmez? Kediler bebeklere saldırır mı? Bebekler kedi arasındaki bağı doğru kurmak sizin göreviniz.
Bebeğiniz olacak! Harika bir haber. Ama bir de kediniz var. Ve bebeğinizle kedinizin nasıl bir ilişki kuracağından endişelisiniz. Bebekli evde kedi beslemek konusunda endişeleriniz var. Hatta bebeğiniz olacağını öğrendiğinizde kedi konusunda olumsuz yorum aldınız. Peki böyle mi olmalı? Yoksa bununla baş edilir mi?
Çocuk Beklerken Kedinizden Kurtulmanız Gerekmiyor
Tekrar edelim. Bebekli evde kedi beslemek mümkün. Bebek sahibi olduklarını öğrenen birçok insan, kedileri için yeni bir yuva arar. Daha da kötüsü onları dışarı atar veya bir barınağa teslim eder. Bu, çoğu durumda gerekli değildir. Aşağıda, insanların çocuk beklerken kedilerinden kurtulmayı düşünmelerinin bazı nedenleri ve bunun yerine neler yapabileceğinizi atlattık:
Enfekte kedilerden insanlara fekal-oral yolla geçen bir parazit olan toksoplazmoz riski:
Toksoplazmoz taşıyan bir kedi, dışkısında yumurta geçirebilir. Hamile bir kadın onları yutarsa, enfekte olabilir. Hastalık genellikle sağlıklı insanlar veya kediler için bir endişe kaynağı olmasa da, doğum kusurlarına, düşüklere ve bebeklerin ölü doğmasına neden olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, hamile bir annenin kendisini ve çocuğunu enfekte olmaktan korumasının yolları vardır.
- Mümkünse hamileyken çöp kutusunu temizlemekten kaçının.
- Yemekten önce daima ellerinizi yıkayın.
- Hamileyken çöp kutusunu temizlemeniz gerekiyorsa, bunu eldiven kullanarak en az günlük olarak yapın. Toksoplazma yumurtalarının, kedinin vücudundan çıktıktan sonra enfekte olması bir ila üç gün sürer. Bu nedenle dışkıdan kurtulmak çoğu zaman bir kadının enfekte olma riskini büyük ölçüde azaltır.
- Bahçeyle uğraşırken eldiven kullanmaya özen gösterin. Çünkü dışarıdaki kediler bahçe kirini çöp kutusu olarak kullanabilir.
- Az pişmiş et toksoplazmozu iletebilir. Sadece iyi pişirildiğinde et yemek ve çiğ et hazırlarken eldiven giymek hamile kadınlar için enfeksiyondan kaçınmanın önemli yollarıdır.
- Meyveleri ve sebzeleri yemeden önce iyice yıkayın ve soyun. Çünkü kabuklarında enfekte olmuş toprakla temastan toksoplazma yumurtaları olabilir.
- Hamileyken toksoplazmoza maruz kalmasını azaltmak için kedinizi içeride tutun. Beklerken yeni bir kedi edinmeyin ve yeni bir toksoplazmoz enfeksiyonu geçirme olasılığı evdeki kedinizden daha yüksek olabilecek sokak ve dışarıdaki kedilerle olan temasınızı sınırlayın.
- Dış mekan kedileri tarafından genellikle çöp kutusu olarak kullanılan çocukların kum havuzlarından uzak durun.
- Hamileyken çiğ gıda diyeti yapmayın. Bu, kedinizin toksoplazmozise yakalanmasının ve ardından size bulaşabilecek yumurtaları dökmesinin bir yoludur.
- Böyle bir kediniz varsa doktorunuza bunu belirtin. Onun yönlendirmesine göre hareket edin.
Kediler bebeği boğar mı?
İnsanlar arasında, kedilerin bir bebeğin nefesini emmeye çalışacağına dair yaygın bir efsane vardır. Çünkü muhtemelen süt kokusu onları çeker. Bu hikaye muhtemelen geçmiş zamanlardan gelmiş. Ölen bir bebek keşfedildiğinde yakınlarda bir kedi bulunursa, kedinin bebeğin ölümüyle bir ilgisi olduğu varsayılırdı. Bu, tıp biliminin gelişmesinden önceki bir hikaye. Kedi kasıtlı olarak bebeğin nefesini emmez. Fakat yine de beebğin çok yakınında uyumak isteyebilir. Bu sebeple ked ile bebeği denetimsiz şekilde bir arada bırakmayın.
Alerjilerle ilgili endişeler:
Ebeveynler bazen çocuklarının alerji geliştirmesiyle ilgili endişeleri nedeniyle kedileri sorumlu tutar. Bazı araştırmalar, yaşamın ilk yılında evde hayvan bulundurmanın, bir kişinin gelecekte evcil hayvan alerjisi geliştirme olasılığını büyük ölçüde azalttığını göstermiş. (Ownby DR, 2002). Bu nedenle, çocuğunuz gerçekten semptomlar geliştirirse ve evcil hayvan alerjisi teşhisi konulursa, kedi konusunu tekrar gözden geçirin.
Çocuğa zarar veren kedi hakkında korkular:
İnsanların çocuk sahibi olduklarında kedilerini bırakmalarının en yaygın nedeni muhtemelen budur. Hiçbir ebeveyn, çocuklarının kedileri tarafından tırmalanma veya ısırılma riskini almak istemez. Fakat bunu risk olmaktan çıkarmak mümkün. Aşağıda buna değineceğiz.
Kediler Bebeklere Saldırır mı?
Bu bebekler kedi arasında kurulacak bağla ilgili. Bu konuda iş ebeveyn olarak size düşüyor. Kediler bebeklere saldırır mı? Hayır. İşte yapmanız gerekenler:
Proaktif Olun
Çocuğunuzun kedinizle olan ilişkisinin güvenli ve karşılıklı olarak faydalı olmasını sağlamanın en iyi yolu, bu konuda proaktif olmaktır. Müdahale etmek için aralarında olumsuz bir olay olana kadar beklemeyin. Onları baştan başarılı etkileşimler için ayarlayın. İşte bebeğiniz doğmadan önce yapmanız gerekenler:
Bebeğin yanında olmadığınızda güvende olması için bir alan oluşturun. Kedi-çocuk etkileşiminin ilk kuralı, yetişkin denetimidir. Siz yokken bebeğinizin uyumak güvenli bir yeri olduğundan emin olun. Örneğin kedinin zıplayarak bebeğin yanına gelmesini engelleyecek bir kapı.
Kedinize tırmalama direği alın. Kaşıma, kedilerin stresi azaltmasının bir yoludur. Bunun iki nedeni var: İyi bir kaşıma seansıyla serbest bırakılabilen fiziksel enerji. Kısmen de kedilerin bölgelerini işaretlemesinin bir yolu olduğu içindir. Bölgeyi işaretlemek kediye gönül rahatlığı verir. Çevresindeki değişiklikler hakkında daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
Bir kedi tırmalama yeri almak için bebek gelene kadar beklemeyin. Kedi tırmanma direğine önceden alışsın. Böylece bebekle ilgilenmez.
Kedinizin bebek doğduğunda kullanabileceği kedi ağaçlarına ve diğer yüksek noktalara sahip olması, durum hakkında daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Böylece olumsuz tepki verme olasılığı daha düşük olacaktır. Kediler yükseğe çıkmayı ve durumları kendi hızlarında araştırmayı severler.
Kedinizi yeni bebeğe hazırlamak için elinizden geleni yapın. Kedinizi bebeğinizin gelişine yavaşça hazırlamak için hamileliğinizi bir zaman olarak kullanın.
Seslere alıştırmak için ağlayan ve başka sesler çıkaran bebeklerin kayıtlarını çalabilirsiniz.
Belirli bir tür bebek losyonu kullanmayı planlıyorsanız, kedinizin bu kokuya alışması için ellerinize rutin olarak bir miktar sürün.
Bebeğiniz için yaptırmayı planladığınız yeni mobilyaları, kedinize kontrol etmesi ve alışması için mümkün olduğu kadar önceden ayarlayın. Ardından, gelmeden birkaç hafta önce, bebek geldiğinde kaçınmasını istediğiniz mobilyaların üzerine kedi caydırıcı maddeler yerleştirin (alt değiştirme masası, beşik vb.). Çift taraflı bant ve alüminyum folyo, kedilere belirli şeylere atlamamayı öğretmek için genellikle işe yarar.
Kedi bakımı rollerini erkenden değiştirin. Hamile anne kediden birincil sorumlu kişi ise, bunu değiştirin. Bunun için doğumu beklemeyin. Örneğin, anne yerine baba veya başka biri kediyi beslesin. Bakımını üstlensin. Bu, kedinin şokunu azaltır ve bebekle ani değişiklikleri ilişkilendirmeden zamanının ayarlanmasına izin verir.
Kediler Bebekleri Neden Sevmez?
Sahi kediler bebekleri neden sevmez? Kediler bebekleri sever. Sadece kendilerinin de hâlâ sevildiğini bilmek ister. Bu sebeple kediye de sevginizi gösterin. Kendisini bebekler kıyaslamasına izin vermeyin. Bebek doğduğunda, kediniz için işleri olabildiğince normal tutmaya odaklanın. İşte yapmanız gerekenler:
Kedinizin kaşıma apartıyla oynarken siz de onunla oynayın. Ve kedinizi sevin.
Eve ilk geldiğinizde, kedinizi önce bebek olmadan selamlayın. Mümkünse, bebeği ilk kez getirmeden önce kedinize birkaç dakika yalnız bırakın. Bu, kediniz için, onunla olan ilişkinizin sizin için hala önemli olduğunu gösterecek.
Kullanılmış bir battaniyeyi veya bebeğin giysisini bir yere koyun. Kedi onu koklayacak. Mümkünse bunu bebeği eve götürmeden yapın. Bu kedinin bebeğe aşina olmasını sağlar.
Onunla değilken bebeğinizi güvende tutun. Kediler, özellikle insanlar olmak üzere sıcak şeylerin yanına kıvrılmayı severler. Fakat biliyoruz ki bebekler kendi kendine hareket edemez. Siz yokken kedinizin bebeğinize erişimi olmamalı. Kedinizi bebeğinizin uyuduğu odadan uzaklaştırın. Gerekirse beşik çadırı kullanın.
Kedinizi her zaman bebeğinizin beşiğinden uzak tutun. Bebeğiniz içindeyken kediniz kesinlikle beşikte olmamalı. Ancak beşik boşken de kedi oraya çıkmamalı. Bu, kedi kumu ve diğer rahatsız edici maddeleri çocuğunuzun uyku alanından uzak tutacak. Hastalığın bulaşma olasılığını azaltacak.
Kedinize biraz zaman tanıyın. Yapabildiğiniz zaman, kedinizle kaliteli zaman geçirdiğinizden emin olun. Evde yeni bir bebek olunca her şeyin telaşlı olur. Ama kedinizi ihmal etmeyin.