Belediye Konservatuvarı’nda Carl Orff Yöntemi

Tüm dünyada büyük ilgi gören metot, çocukların oynayarak yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ünlü besteci Carl Orff tarafından geliştirilen ve dünya genelinde kullanılan eğitim sistemini, geleceğin sanatçılarının yetiştiği Belediye Konservtatuvarı’nda uygulamaya başladı. Sanat potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılan yöntem, çocukların oynayarak temel müzik eğitimi almasını amaçlıyor.

Müzikli Oyun Grubu’nda uygulanıyor

Dünya çapında büyük ilgi gören ve son dönemde ülkemizde de kullanılmaya başlanan “Carl Orff Yaklaşımı” Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın halen devam eden yaz kursları çerçevesinde uygulanmaya başlandı. 8-15 yaş grubu çocuklarının katıldığı Müzikli Oyun Grubu’nun derslerini Konservatuvar eğitmenlerinden Sencer Özbay veriyor.

Oynayarak öğreniyorlar

Carl Orff yaklaşımı çocukların müzik, ritm duygusu ve yaratıcılığının gelişmesini hedefliyor. Söz konusu eğitim sistemi, çocuk ve onun doğasında olan oyunu esas alıyor. Oyunla öğrenilenlerin unutulmadığından hareket eden yaklaşım, bu sayede genç yeteneklerin keşfini sağlıyor.

IQ’ları daha yüksek oluyor

Yaklaşımı uygulayan birçok Avrupa ülkesinde, çocukların büyük bölümünün sanatın farklı alanlarında, ileriki yaşlarda, ilgilerinin devam ettiğini ortaya koyuyor. Bununla beraber Orff tekniği müzikal öğreticilik özelliğinin yanında kavramsal yetenekleri geliştirmeyi sağlıyor. Orff tekniği ile çalışan çocuklarda diğerlerinden daha yüksek ıq’ye rastlanırken, grup çalışması bilinci, yaratıcılık ve özgüven davranışlarının geliştiği görülüyor.

ORFF yaklaşımı konservatuvarda

Kocaeli’ndeki sanat eğitimi alanında önemli kilometre taşlarından biri olan Büyükşehir Belediye Konservatuvarı da Carl Orff yaklaşımını uygulamaya başladı. Sistem Konservatuvar Yaz Okulu kapsamında açılan Müzikli Oyun Grubu’nda uygulanıyor. Müzikli Oyun Grubu’na 8 ile 15 yaş arasındaki çocuklar katılıyor. Temelinde doğaçlama olan Carl Orff Sistemi çerçevesinde çocuklar şarkılar söyleyip, dans ediyor. Müziğin temel kurallarının oyun eşliğinde öğretildiği derslerde çocuklara müzik aletleri tanıtılıyor. Çocuklar eğitmenlerinin gözetiminde tüm perküsyonları kullanarak şarkılı ve ritimli küçük piyesler oynuyor. Bu sayede doğaçlama yeteneğinin gelişmesi hedefleniyor. Sonuç olarak her Orff çalışmasında aslında minikler küçük operetcikler sergilemiş oluyor. Bu sayede çocukların müzikal yeteneklerinin gelişmesi sağlanırken, ileride sanatın bir şekilde hayatlarında olması için önemli adımlar atılıyor.