Okul döneminde ihmal edilmemesi gereken konulardan birinin de çocukların beslenmesi ve diş sağlığı olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Zorlu, velilerin beslenme çantası hazırlarken ağız ve diş sağlığı ile ilgili dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti.
Sağlıklı diş gelişimi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenen bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altında olduğu gibi, nişastalı, şekerli ve yapışkan gıdaların da diş yüzeyine yapışması çürük oluşumuna ortam hazırlar.
Süt ve süt ürünleri diş sağlığı için gerekli kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içerdiğinden ötürü beslenme çantasında mutlaka olması gereken besinlerin başında gelmelidir.
Bunlarla birlikte sebze tüketimi de çocukların ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Yapılan sandviçlerin içerisine domates, salatalık veya yeşilbiber koyularak beslenme çantası hazırlanabilir ve beslenme çantasında her gün mutlaka bir meyve bulunması gerekir. Sebze-meyvelerin doğrandıktan sonra bekletilmesi vitamin kayıplarına yol açacağı için meyvenin beslenme çantasına tek parça halinde konması daha sağlıktır.
Çocukların tükettiği şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmalar dişlerdeki plaklarla birleşerek çürüğe neden olabilir. Bu gıdalar mümkün olduğunca az tüketilmeli, çocuklar diş hekimi tarafından 6 ayda bir düzenli olarak kontrol ettirilmelidir.
Çocukların diş fırçalamasında dikkat edilecek noktalar
- Dişler sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere fırçalanmalıdır.
- Diş fırçalarken ağzın her bölgesine ulaşabilen küçükbaşlı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar tercih edilmelidir.
- Fırça sapı düz olmalı ve avuç içinin kavrayabileceği uzunlukta olmalıdır.
- Fırça kılları naylon ve yumuşak olmalıdır. Renkli kıllar ve farklı yönlerdeki kılların varlığı fırçanın etkinliğini düşünüldüğü kadar arttırmamaktadır.
- Kılları yıpranmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.
- Diş fırçalama ile dişipi – dişarası fırçası kullanılmalıdır.
- Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır.
- Diş fırçası kuru olmalı ve florlu bir diş macunu kullanılmalıdır.