Ebeveynler, çoğu zaman beslenme konusundaki tüm sorumlulukları kendileri üstlenirler. Beslenme konusunda karar verici kişinin kendileri olduğunu düşünür ve öyle davranırlar.
Ancak bu tutum bebek ile ebeveynler arasında sağlıksız bir ilişki kurulmasında neden olabileceği gibi, bebeğin üstlenmesi gereken sorumlulukların önünde de bir engel oluşturur. Beslenme alışkanlıklarının küçük yaşlarda edinildiği de düşünülecek olursa, bebeğe de bu konuda sorumluluk verilmesinin önemi anlaşılacaktır.
Doğru beslenme için:
- Bebekler, acıktığında yemek yedirilmelidir. Bir periyot belirleyip bebeği ona göre beslemeniz doğru olmayacaktır. Acıkmasını göz önünde bulundurun.
- Bebeklik döneminde, bebeğe kaşık tutmayı öğretmeli ve bebeğin en kısa sürede kendi kendine yemek yemesi sağlanmalıdır. Etrafı dağıtacağı, masayı ve elbiselerini kirleteceğini düşünerek bu beceriyi edinmesini ertelememelisiniz.
- Yemek esnasında, dikkat dağıtabilecek unsurlar (oyuncak, televizyondaki bir çizgi film vs.) ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle sakin durması için eline oyuncak vermek ya da televizyon karşısına oturtmak sürekli böyle yemek yemek istemesine sebep olabilir.
- Özellikle 2-3 yaş arasındaki bebekler, yemeklerini hızlı yemeleri gerektiği konusunda sık sık uyarılmamalıdır. İstediği hızda yemesine müsaade edilmelidir.
- Yemek yemede amaç, doymaktır. Bu nedenle doyduğunu ifade ettiğinde tabaktaki tüm yemeği bitirmesine zorlanmamalıdır.
- Bebek yemek yediğinde onu ödüllendirmek veya yemediğinde cezalandırmak doğru bir davranış değildir.
Yemek yeme konusunda bebekler de söz sahibi olmalıdır. Yemeğin miktarı ve zamanı konusunda onların da fikirleri alınmalıdır. Çünkü beslenme, hayati bir zorunluluktur ve bebekler, ancak onlara sorumluluk yüklendiğinde bunun farkına varacaklardır.