Biberon seçimi, bebeklerin beslenmesi ve sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Yanlış biberon seçimi, kimyasal maddelerin bebeğin vücuduna girmesine yol açacağı gibi, bebeğin gaz sorunu yaşamasına da neden olabiliyor.
Bebeğe biberon alırken, biberonun ve biberon başlığının yapıldığı malzemeye, biberonun ebatına, biberon deliğine ve bebeğin yaşına dikkat edilmesi gerekiyor.
Cam Biberon mu, Plastik Biberon mu?
Uzmanlar, bebek beslenmesi için cam biberonları öneriyor. Cam biberon alırken, biberonun kolay kırılmayacağından emin olmak gerekiyor. Bununla birlikte, plastik biberonlar, soğuk ya da ılık sıvılar (su gibi) için rahatlıkla kullanılabiliyor.
- Cam biberon, plastik biberonlara göre, daha hijyenik ve daha sağlıklıdır. Plastik biberonlarda, bakteri ve mikroplar daha çabuk çoğalır.
- Cam biberon, sıvıyı daha uzun süre aynı sıcaklıkta tutabilmesine karşın, plastik biberonlardaki mama kısa sürede soğur.
- Plastik biberonlar, yüksek sıcaklıkta zarar görebilir. Cam biberonlar ise yüksek sıcaklıkta kolaylıkla temizlenebildiğinden, daha iyi temizlenir.
- Cam biberonlar, kırılabilir camdan üretilmişse, bebeğin sağlığı açısından sorun yaratabilir. Plastik biberonların ise kırılma tehlikesi yoktur. Ancak üstün dayanıklılığa sahip, cam biberonlar da üretilmektedir.
Biberon Hacmine Nasıl Karar Verilir?
Biberon alırken, bebeğin beslenme sıklığı ve miktarı göz önünde bulundurulmalıdır. 12 aydan küçük bebekler ile 12-24 ay bebeklerin beslenmesinde ihtiyaç duyulan mama ve sıvı miktarı farklı olduğundan, biberonun ebatlarına da dikkat edilmelidir.
- Bebekler, ideal olarak ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Ancak bebeğin altı aydan önce ek besinlere geçmesi ya da su içmesi için biberon kullanılabilir. 6 aydan küçük bebekler için 100-120 ml biberonlar kullanılmalıdır.
- Anne sütünü biberondan içen bebekler için 120 ml ya da 250 ml biberonlar tercih edilmelidir.
- İlaç ve vitamin kullanımı için 50 ml hacmindeki biberonlar kullanılabilir.
- Bebeğin 6 aydan önce ek besinlere geçmesi durumunda, 250 ml biberonlar kullanılabilir.
- 6 aydan büyük olan bebekler için ise 350 ml biberonlar kullanılmalıdır. Ancak biberon hacmine bebeğin beslenmesine göre karar verilebilir. Birden fazla biberon kullanılıyorsa, farklı ebatlarda tercih yapılabilir.
Biberon Başlığında Nelere Dikkat Edilmeli?
Biberon ve emzik başlıklarının yapımı için genellikle silikon ya da kauçuk kullanılıyor. Uzmanlar, biberon başlığı alırken, silikondan yapılmış olan ürünlerin tercih edilmesini öneriyor.
- Silikon başlıklar, bebekler için daha sağlıklıdır. Zira kauçuktan yapılmış başlıklar, Bisfenol A maddesi barındırabilir.
- Silikon başlıklar, bebek beslenmesi için daha uygundur. Yumuşak yapısı sayesinde, bebeğin rahatlıkla beslenebilmesini sağlar.
- Kauçuk başlıklı biberonlar, genellikle silikon başlıklara göre, daha dayanıklıdır. Diş çıkarma döneminde, bebekler kauçuklu biberonları delemez. Ancak silikonlu başlıklar, kolay delinebilir.
Biberon Şekli Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Biberon şekli, bebeğin ince motor gelişimi doğrultusunda karar verilmesi gereken bir durumdur. Üçgen biberonlar, eğimli biberonlar ya da en sık kullanılan yuvarlak biberonlar, bebeğin biberonu tutuşu ve biberondan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
- Üçgen biberonlar, kolay tutulabilir bir yapıdadır. 12 aydan küçük bebekler, üçgen biberonları kolaylıkla kavrayabilir. Bununla birlikte, üçgen yapıdaki biberonlar, bebeğin elinden düşmesi durumunda, yuvarlanmaz. Böylece mamanın etrafa saçılması engellenmiş olur.
- Eğitimli ya da köşeli biberonlar, bebeklerin yatarken kolaylıkla beslenmesini sağlar. 30 derece eğimli olan köşeli biberonlar, bebeğin biberonu kavrayarak beslenmesini de kolaylaştırır. Ancak eğimli modeller, biberon temizliği konusunda yuvarlak biberonlardan daha zordur.
- Yuvarlak biberonlar, en sık kullanılan biberon türüdür. Yuvarlak biberonları temizlemek ve yuvarlak biberonlarda mama yapmak, genellikle kolaydır. Biberonun büyüklüğüne göre, bebeğin kavrama kolaylığı farklılık gösterebilir.
Biberon seçerken bebeğin sağlığını ve biberonun kullanımını göz önünde bulundurmak gereklidir. Zararlı kimyasallar içerebilen maddelerden yapılmış biberonların tercih edilmemesi önemli olduğu gibi, biberonların 6 aydan uzun süre kullanılmamasına da dikkat edilmelidir.