“Erken dönem çocukluğu çağı çürükleri” olarak da bilinen “biberon çürüğü”, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen ve oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Bebeklerin üst kesici dişlerinde başlayan ve çok çabuk ilerleyen biberon çürüğü, erken yaşlarda görüldüğü için tedavisi de oldukça güçtür.
Hastalık, dişlerin minesinde tebeşirimsi beyaz lekelenmeler ile başlar. Bu beyaz lekeler, zaman içerisinde minedeki doku kayıplarına bağlı olarak sarı-kahverengi lekelere dönüşür. Çoğunlukla aileler bu durum fark ettiğinde çürük ilerlemiş olur.
Biberon çürüğü nasıl oluşur?
Bebekler, 6. aydan itibaren katı gıdalara geçiş yapar, ancak bu dönemde de süte gereksinim duyduklarından dolayı biberon ile süt içmeye devam ederler. Bazı ebeveynler, çocuğun uyumasını kolaylaştırmak, sütün besleyici değerini arttırmak amacıyla süt içerisine bal, şeker gibi tatlandırıcılar koyarlar. Gece içilen bu süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikir. Uyku sırasında tükürük salgısının azalması da dişlerin temizlenmemesine neden olur. Aynı zamanda, bu süre içerisinde ağızda var olan çürük yapıcı mikroplar harekete geçer. Tüm bu bahsedilen nedenlerin sonucunda, biberon çürüğü denilen hastalık meydana gelir.
Biberon çürüğüne neden olan tek faktör, sür içerisinde verilen tatlandırıcılar değildir. Süt, doğal bir şeker olan laktozu içerir. Bu nedenle anne sütünün, dişler sürüldükten sonra verilmeye devam etmesi de dişlerin çürümesine neden olur.
Biberon çürüğünden korunmanın yolları nelerdir?
- Bebeğin, ağzında biberonla uyumasına müsaade edilmemelidir.
- Sütten sonra bebeğe mutlaka su içirilmelidir.
- Bir yaşından itibaren bebeğinizi düzenli olarak diş muayenesine götürmenizde fayda vardır.
- Bebeğe verilecek sütün içerisine yüksek şeker içerikli besinler ilave edilmemelidir.
- Bebek, bir yaşından itibaren gece beslenmemelidir.
Biberon çürüğü nelere yol açar?
Zararlı mikroplar, çürük yolu ile dişin kökündeki sinire ulaşır ve bunun sonucunda da diş iltihaplanır. Biberon çürüğü, bebeğin beslenememesine, düzenli uyuyamamasına ve ağrı duymasına neden olur. Gelişmekte olan dişlerde renk ve şekil bozuklukları meydana gelir.
Bebek, çok erken dönemde dolgu, kanal tedavisi, çekim gibi tedavi yöntemleri ile taşınır. Hastalığın, bebeğin konuşmasında ve estetik görünümünde bozulmalara yol açması halinde ise, psikolojisi de etkilenebilir.