Diş ve ağız sağlığı, bebeklik döneminden itibaren takibinin yapılması gereken önemli sağlık konularından biridir. Özellikle ülkemizde son derece yaygın olan ve “biberon çürüğü” olarak bilinen enfeksiyon hastalığı geç teşhis edildiği takdirde tedavisi güç ve önemli bir rahatsızlık haline geliyor.
Bebeğin ilk dişinin çıkmasından itibaren çürümeye sebebiyet veren bakteriler ağzında üremeye başlar. Bu yediği gıdalardan ürediği gibi anneden de geçebilir. Özellikle çürük geçmişi fazla olan annelerin çocuklarında çürük görülme oranı daha yüksektir. Annelerin bebeklerine verecekleri mamayı kontrol etmek amacıyla tatmasıyla bile ağızdan ağza bakteri geçişi mümkündür. Bebeğinizin ağzında bakteri üremesi bu kadar kolayken, gerekli diş ve ağız bakımını ihmal etmemelisiniz.
Biberon çürüğü diye tabir edilen diş hastalığı, bebeğin ilk dişini çıkarması ile başlayabilir. Gece emzirilen süt, gece boyunca bebeğin dişlerinde biberon çürüğüne neden olabilmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısının yavaşlaması dişlerin temizlenmesini engellediği için ağızda biriken bakteriler diş çürüme sürecini başlatmaktadır. Özellikle süte karıştırılan bal, pekmez gibi tatlandırıcı gıdalar bu süreci hızlandırmaktadır. Bu sebeple, 1 yaşından itibaren bebeklerin gece boyunca tüketecekleri gıdalara şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar katılmaması önerilmektedir.
Bebeği biberona teşvik etmek amacıyla, biberonun ucunu bal, pekmez gibi tatlı gıdalara batırmak da biberon çürüğü riskini artırmaktadır. Bu sebeple bebeğinizi biberona alıştırmak için bu tip yöntemlerden kaçınmalısınız.
Biberon çürükleri, kısa sürede dişlerin sinir dokusuna yayılır ve dişlerin iltihaplanmasına neden olur. Biberon çürüğünü önlemek için, bebeğinizi emzirdikten sonra mutlaka su içmesini ve dişlerinin bu su ile temizlenmesini sağlayın. Beslenme sonrası, temiz ve nemli bir bez ile bebeğinizin dillerini hafifçe temizlemeniz dişlerinin sağlıklı gelişiminde etkili olacaktır. Ayrıca bebeğinizin gece emzik, biberon ve anne memesi ile uyumasına izin verilmemelidir.
Çürüklerin tedavisi mümkündür ancak uzun ve zorlu bir süreci beraberinde getirebilir. Eğer iltihap çok yayılmışsa, sinir tedavisi ve diş çekimine kadar gidebilir. Tedavi genel anestezi ile anne kucağında ya da diş hekimi koltuğunda gerçekleştirilir.
Bebeğinizin ağız ve diş sağlığını kontrol altında tutabilmek için bebeğinizi mutlaka düzenli olarak pedodontiste (çocuk dişleri uzmanı) götürmeyi ihmal etmeyin.