CiciPedia

Bilişim Haftası

Bilişim haftası, bilgisayardan doğru şekilde faydalanmamıza ve bilgi toplumu olmanın gereklerini öğrenmemize yardımcı olmak için kutlanmaktadır. Biz de bu dosya ile sizlere, bilişimin temel üyelerini, bilgisayarın temel parçalarının tanımlarını, aileler ve çocuklar için internet kullanım kurallarını sunuyoruz.

Bilgi ve teknolojinin birlikte kullanılmasıyla elde edilen sonuçlar olarak tanımlanabilen bilişim, yeni bir bilim dalıdır. Diğer adı da ‘enformatik’ tir. İngilizce ‘Information Tecnology’ (IT) teriminin Türkçe karşılığı olarak ‘bilişim’ veya ‘bilgi teknolojileri’ terimi kullanılmaktadır. Bilişim haftası, bilgisayardan doğru şekilde faydalanmayı, bilgi toplumu olmanın gereklerini yerine getirmeyi öğrenmemize yardımcı olmak için kutlanmaktadır.

Bilişimin temel öğesi insandır. Bilişim teknolojilerindeki hızlı değişimler, ülkelere yeni ekonomik güçler yaratmaktadır. İster geri kalmış olsun, isterse gelişmiş, bilişimin gücünün farkına varan tüm ülkeler, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek için, var güçleri ile planlar yapmaya ve bilgi toplumunun temel taşı olan insan gücünü her şeyin önüne çıkarmaya çalışmaktadırlar. Çünkü artık ülkelerin zenginlikleri para ile ya da doğal kaynaklarının zenginliği ile değil, bilgi ve insan kaynaklarının zenginliği ile ölçülmektedir. İnsan gücü yetiştirmenin yolu da eğitim ve öğretimden geçer.

Bilişimin en önemli ikinci öğesi de bilgisayarlardır. Bilgisayarların programlardan oluşan yapısı yazılım(software) ve elektronik parçalardan oluşan fiziksel yapısı donanım (hardware) olarak iki temel unsuru vardır.

Bilgisayarlar, bilgileri kendine mahsus, özel bir biçimde manyetik disk ortamında saklarlar. İhtiyaç duyduğumuzda verilen komutları aracılığı ile istediğimiz bilgileri bulduktan sonra, bizim anlayacağımı şekle dönüştürerek ekran denen dış çevre birimine gönderirler.

Çağın gerisinde kalmamak için; geri bırakılmışlığı kendimize yakıştırmamalı, çok çalışmalı ve üretmeliyiz. Ülkemizin kendisine ait bilişim ürünleri olması için bilgi ve teknolojiyi etkin biçimde kullanabilmeliyiz. Bilişim, ülkelerin ekonomik, toplumsal ve kültürel kalkınmasında çok önemlidir. Bu nedenle, ülkemizin de mutlaka bir bilişim politikası olmalıdır. Ancak bunları yaparsak, ülkemizi yurtdışından teknoloji ithal etmeye mahkûm olmaktan ve sadece teknoloji tüketicisine dönüşmekten kurtarabiliriz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir