0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bıngıldak Nedir? Boyutu Nedir ve Ne Zaman Kapanır?

Bıngıldak nedir? Bıngıldağın boyutu nedir? Bıngıldak ne zaman kapanır? İşte bıngıldak hakkında bilgi.

Bebeğin kafa kemiklerinin birleşme noktaları arasında kalan boşluklara “fontanel”, yani “bıngıldak” adı verilir. Yenidoğanların başında 6 adet bıngıldak bulunur, ancak bunların sadece ön ve arka olmak üzere 2 tanesi el ile fark edilebilir. Arka bıngıldak, ön bıngıldağa oranla daha erken kapanır ve doktor bebeğin ön bıngıldağını takip eder.

Anneler çoğu zaman, kafanın diğer bölümlerine oranla daha yumuşak olan bıngıldağa dokunmaya bile korkar. Ancak sanılanın aksine bıngıldak, dayanıksız ve kolay zarar görebilecek bir bölge değildir. Bıngıldağı oluşturulan sağlam bağ dokusu, beyin için koruma sağlar. Hatta öyle ki, bebeğin kafa travmalarından korunması konusunda bıngıldağın rolü büyüktür.

Bebeğinizin saçını tararken, yıkarken veya severken bıngıldağına dokunmanız bebeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir. Ancak bıngıldak kesinlikle büyük darbelere karşı korunmalıdır.

Bıngıldak nedir sorusunun cevabını detaylandıralım.

Bıngıldak boyutları nelerdir?

Bıngıldağın boyutları, bebekten bebeğe değişim gösterir. Genel olarak ise, ön bıngıldağın boyutu doğum esnasında 2.1 santimetredir. Bu oran, ilk 1-2 ayda artma gösterebilir.  Daha küçük olan arka bıngıldak ise, 0.5 santimetre çapındadır.

Bıngıldak

Bıngıldakların kapanma zamanı

Arka bıngıldak, 1 ila 3 ay arasında kapanır. Ön bıngıldağın kapanma süresi ise, farklılıklar gösterir; ancak bu süre ortalama 9 ila 18 ay arasındadır. Zaman zaman 24 aya kadar uzadığı da görülebilir. Genellikle 2 yaşına genele kadar bebeklerin bıngıldağı kapanmış olur.

Bıngıldağın geç veya erken kapanması

Bıngıldağın normalden büyük ve geç kapanması ile normalden küçük ve erken kapanması, birtakım rahatsızlıkların habercisi olabileceği gibi hiçbir problem yaratmayabilir. Bu noktada önemli olan, bıngıldak kontrollerinin aksatılmamasıdır.

Bıngıldağın normalden büyük ve geç kapanması, erken doğan veya anne karnındaki büyümesi aksaklığa uğrayan bebeklerde görülebilir. Bunun yanı sıra, tiroid bezinin az çalışması, raşitizim, kromozom anomalileri gibi etkenler de bıngıldağın geç kapanmasına neden olabilir.

Bıngıldak zaman zaman bebek henüz 3 aylıkken kapanmaya başlayabilir. Bu durum normal sayılabilmekle birlikte, bebeğin baş çevresinin dikkatle takip edilmesi, beyin gelişiminin aksamadan devam ettiğinin saptanması önemlidir.

Kemiklerin normalden erken kaynayıp bıngıldağı kapatması ise, beyin gelişimini etkiler. Bunun sonucunda da görme ve işitsel bozukluklar ile gelişim geriliği meydana gelebilir.

Bebeğin beyninin rahatça büyümesine yardımcı olan, esnek yapısı sayesinde doğum sırasında bebeğin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlayan bıngıldağın büyüyüp küçülmesi ve kapanması sürekli kontrol altında olmalıdır. Bıngıldak atması, normal bir durumdur. Aynı şekilde bebek ağlarken, bıngıldak dışa doğru bombeleşme yapabilir. Ancak bu durum, bebek sakinken gerçekleşiyorsa en kısa zamana doktora başvurmakta fayda vardır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir