Birleşmiş Milletler Örgütü’nün Diğer Organları

Birleşmiş Milletler, bugüne dek dünyada kurulmuş en büyük örgüttür. 1947’de başlayan çalışmalar ise aralıksız devam ediyor. Örgütün diğer organları ise şunlardan oluşuyor:

UNESCO

UNESCO kelimesi, İngilizce “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Dilimizde “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” biçiminde karşılanıyor.

UNESCO, Birleşmiş Milletlerin bir özel kurumu olarak, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1946 yılında kuruldu. Kurumun Yasası, 1945 yılı kasım ayında Londra’da, 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edildi.

Türkiye, bu yasayı imzalayan ilk yirmi devlet arasında onuncusudur. UNESCO bütçesi, üye devletlerin iki yılda bir, kuruma ödedikleri aidat ile sağlanıyor. Bu bütçe dışında, Birleşmiş Milletler Özel Fonu’ndan, teknik yardım programından olmak üzere, önemli para kaynakları temin ediliyor. Bu kaynaklar, iki yıllık UNESCO bütçesi tutarına yakındır.

UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını, kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlarla gerçekleştirmeye çalışıyor.

ICAO (International Civil Aviatio)

Açılımı dilimizde; “Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü”dür. 7 Aralık 1944’te kurulan kurumun genel merkezi Kanada’dır. Üye devlet sayısı 186’dır. Ülkeler arası havacılığın düzenli ve güvenli olarak büyümesini sağlayan kurumun amaçlarından biri de havacılık ile ilgili teknikleri geliştirmektir.

IMF (International Monetary Fund Home Page)

Açılımı dilimizde; “Uluslararası Para Fonu”dur. 1944 yılında Amerika’da kurulan IMF’nin kuruluş amacı savaş sonrası yaşanan ekonomik sorunları önlemektir. Türkiye, IMF’ye 14 Şubat 1947 tarihinde girmiştir. Döviz kurları, borsa gibi konuları denetleyen ve organize eden bir kuruluştur.

WHO (World Health Organization)

“Dünya Sağlık Örgütü” anlamına gelen kurum, 1945 yılında ABD’de kuruldu. Sağlığın geliştirilmesine yardımcı olan meslek grupları arasında iş birliği sağlayan WHO; bu alanda her türlü bilgiyi sağlayarak, devletlerin kendi istekleri üzerine sağlık hizmeti seviyesinin yükseltiyor.

FAO (Food and Agriculture Organization )

“Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü” anlamına gelen FAO, 1943’te merkezi Roma’da kuruldu. Tarımı geliştirmek, iyi beslenmek ve insanların sağlıklı beslenebilmeleri için gerekli gıdaları bulundurmak, açlığa karşı mücadele vermek, başlıca görevleri arasındadır.

IAO:

“Uluslararası İşçi Örgütü” anlamını taşıyor.

INS:

“Uluslararası Haberleşme Örgütü”dür.