Anne Baba Okulu

Bitten Kurtulma Yolları

Bit, saç diplerine yapışan ve saç derisinden kan emerek yaşayan bir dış parazit türüdür. Kaşıntıya, alerjiye , kafa derisinde yaralara neden olan bit, hızlı bir şekilde çoğaldığından, bitten kurtulmak için çeşitli ilaçlar kullanılması gerekir.Çocuklarda Bitlenme

Bit Hakkında Bilgi

Yaygın görülen dış parazit türlerinden biri olan bitler, uçamaz ve zıplayamaz ancak saç tellerine sıkıcı tutunarak, saç derisine doğru tırmanabilir. Çok hızlı çoğalan ve birkaç mm büyüklüğünde olduğundan fark edilmesi zor olan bitin yavrusuna “sirke” adı verilir. Sirke, gri kabukçuklar şeklinde, saç derisine yapışır ve birkaç hafta içerisinde olgunlaşarak, bite dönüşür.


Bit Nasıl Oluşur?

Bitler, insandan insana kolayca geçebilir. Bitlenmek, temiz ve hijyenik olmamakla ilgili değil. Bitlenme, insanların hijyene gösterdiği özene ve yaşına göre değişmemekle birlikte, bit her insana bulaşabilir. Bitlenme, kişisel bakımı özen göstermekle ilgili değildir ancak bitler yağlı saçlarda daha hızlı şekilde çoğalır ve daha zor yok edilir. Bu nedenle, bitlenme durumunda, saç temizliğine daha fazla dikkat edilmesi şarttır.

Çocuklarda Bitlenme
Bit Nasıl Temizlenir?

Bitten kurtulmak için, çeşitli solüsyonların kullanılması gereklidir. Bitler saç diplerine sıkı bir şekilde yapıştığından, bitler saç temizliği ya da saçların taranmasıyla yok edilemez. Bitten kurtulmak için izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

  1. Kwellada, Paranit sprey, Hedrin gibi ilaçlar kullanın. Bitlenme karşıtı bu ilaçları, eczanelerde bulunabilirsiniz. Sağlık Belgesi onay belgesi taşımayan ilaçları satın almayın.
  2. İlaçların temiz saça uygulanması, ilacın etkisini artırır. Solüsyonların yağlı saça uygulanması, bit temizleme işlemini zorlaştırabilir.
  3. Saçı bitten temizlemek için kullanılan solüsyonların, belirli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir. Bit yoğunluğu çok fazla ise solüsyonlar haftada bir tekrarlanabilir.
  4. Bit yumurtaları, sirkeye göre çok daha zor temizlenir. Bu nedenle, bitten kurtulmak için yapılan solüsyon uygulamasının ardından, saçların sıkı bir tarakla taranması gerekir. Saçların ilaç uygulamasının ardından 4-5 kez sıkı tarakla taranması, bit yumurtalarının temizlenmesini kolaylaştırır.
  5. Bitlerin temizlenmesi, kısa saçlarda çok daha kolaydır. Ancak uzun saçlı çocuklarda ve yetişkinlerde bitlerin temizlenmesi zorlaşabilir. Bitlerin çok yoğun olması durumunda, saçların kısaltılması gerekebilir.
  6. Bitlenme durumunda, bitin diğer insanlara bulaşma riskine karşı, aynı evde yaşayan insanların da bit temizleme solüsyonlarını kullanmalıdır.
  7. Bit ve bitin yavrularından kurtulmak için, evdeki yatak çarşafları, nevresimler, havlu ve bornozlar, en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalıdır.
  8. Bit çok kolay bulaşan bir parazit olduğundan, bitlenen insanların bitten kurtulana kadar diğer insanlarla eşyalarını paylaşmaması ve yakın temasta bulunmaması gerekir. Özellikle bitlenen çocukların, bitten kurtulana kadar okula gönderilmemesi önemlidir.
  9. Bit, aynı ortamda bulunan insanlar arasında kolayca yayılabilir. Bu durumda, bit bulaşmamış saça, Tea Tree Oil sürülmesi bite karşı koruma sağlar.

Bitlenme, doğrudan hijyenle ilgili olmadığı gibi, kişisel bakıma özen gösterilmemesi, bitlenmeye ya da bitin yayılmasına yol açabilir. Bitin en fazla yayıldığı yerlerin başında gelen okullarda, çocukların hijyene ve kişisel bakımına özen göstermesi için teşvik edilmesi önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir