Kültür Sanat

Bordan akıllı cam ürettiler

Eyüboğlu Eğitim Kurumları öğrencileri TÜBİTAK’ın düzenlediği bölge yarışmasının fizik dalında birincilik ödülü kazandı. Ödül kazanan projeye göre, dünyanın en büyük rezervleri Türkiye’de bulunan bor madeni akıllı cam üretiminde hammadde olarak kullanılabilecek.

TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri bölge yarışmasının fizik dalında; Eyüboğlu Eğitim Kurumları öğrencilerinin “Akıllı cam üretiminde hammadde olan likit kristaller yerine çevre dostu boraks alternatif olabilir mi?” adlı projesi birinci oldu.

Projeyi 10 FB sınıfı öğrencilerinden Selin Buse Coşkuner, Dorukhan Afacan ve Ekin Soysal hazırladı.

Projede; boraksın diğer elektrolitlerle (asit, baz ve farklı tuz çözeltileri), farklı molarite ve sıcaklıklarda kırılma indisi, akım iletkenliği ve ışık geçirgenliği özelliklerini karşılaştırarak dünya bor rezervinin yüzde 63’üne sahip olan ülkemizde bulunan bor yataklarından elde edilen boraksın akıllı cam üretiminde alternatif bir çözelti olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı.

Akıllı cam, camın özelliklerini isteğe göre değiştirme olanağını yaratarak, gizlilik veya ışıktan korunma gibi sorunlara çözüm getirir.

Bu camlar yer tutan, toz birikmesine neden olan perde, gölgelik veya kepenk gibi örtücü malzemelere gereksinimi ortadan kaldırır. Akıllı camların üretiminde hammadde olarak kullanılan likit kristallerin pahalı ve geri dönüşümünün zor olması, Eyüboğlu öğrencilerini akıllı camlarda kullanılacak çevre dostu ve ucuz yeni hammadde arayışına yönlendirdi.

Böylece araştırma konusu, “kırılma indisi, sıcaklık ve molarite arasındaki ilişki bilgileri, ışık geçirgenliği ve akım iletkenliği ile birleştirilerek boraks çözeltisinin akıllı camlarda kullanılabilirliği” olarak belirlendi.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir