Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu 16 Ekim’de başlıyor

Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu ve Sadri Alışık Kültür Merkezi işbirliğiyle çocuklara çevre bilinci, hayvan ve doğa sevgisi aşılamak hedefiyle hazırlanan, Türk Çocuk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Polonya Gülümseme Nişanı sahibi Yalvaç Ural’ın kaleme aldığı “La Fonten Orman Mahkemesinde” yeni sezonu açıyor. Oyun, 16 Ekim Cumartesi gününden itibaren Ekim ayı boyunca her hafta sonu saat 13.00’te Sadri Alışık Cep Sahnesi’nde büyükler ve küçükler ile buluşacak.

“Yaşam için teknoloji” sloganıyla hayatı kolaylaştıran çevreci ürünler sunan Bosch, toplumu çevre konusunda bilinçlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerinde, tiyatronun evrensel dilini kullanarak çocuklara ulaşmaya da büyük önem veriyor. Bu anlayışla iki yıl önce hayata geçirerek, sahnelediği “Çevreci Nasreddin Hoca Kukla Oyunu” ile Türkiye genelinde 14 binin üzerinde çocuğa ulaşan Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu, 2010 yılını ise Sadri Alışık Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırladığı yepyeni bir oyunla karşıladı. Çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Polonya Gülümseme Nişanı sahibi Yalvaç Ural’ın kaleme aldığı “La Fonten Orman Mahkemesinde” adlı oyun ile çocuklara çevre koruma bilinci, doğa ve hayvan sevgisi aşılamak amaçlanıyor. Her hafta sonu, farklı kültür merkezlerinde ücretsiz olarak sahnelenen oyun aracılığıyla Haziran 2010 itibariyle İstanbul’da 10 bin çocuğa daha ulaşıldı ve Nasreddin Hoca Kukla oyunu ile birlikte toplamda 24 binin üzerinde çocuğa çevre koruma bilinci aşılandı. Yeni sezon perdelerini 16 Ekim itibariyle açacak olan La Fonten Orman Mahkemesinde, Ekim ayı sonuna kadar her Cumartesi – Pazar saat 13.00’te Sadri Alışık Cep Sahnesi’nde ücretsiz olarak sahnelenecek.

Bosch, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak için çalışıyor

“Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak için hepimize önemli görevler düşüyor” diyen Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer, yeni sezonu 16 Ekim’de açacak olan Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu ile ilgili şunları ifade ediyor: “Biz Bosch olarak, yarının büyüklerine çevre bilinci aşılamak ve çevresiyle uyumlu gelecek nesiller yaratmak için çalışıyoruz. Bu hedefle, 2008 yılında hayata geçirdiğimiz Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu projemizle çocuklara ulaşmaya devam ediyoruz. İlk oyunumuz Nasreddin Hoca Kukla oyunu ve 2010 yılında Sadri Alışık Kültür Merkezi işbirliği ile sahnelemeye başladığımız yeni oyunumuz La Fonten Orman Mahkemesinde ile Haziran 2010 itibariyle 24 binin üzerinde çocuğumuza ulaştık. Bugünün çocukları ve yarının yetişkinleri olan izleyicilerimize, doğal kaynakları korumanın önemini çarpıcı ve eğlenceli bir dille anlattık. Aslında oyunumuz çocuklara yönelik olduğu kadar, büyüklerin de izlemesi gereken bir oyun. Yeni sezon ile birlikte hedefimiz nice on binlere ulaşmak. Ücretsiz olarak sahnelenen oyunumuza herkesi davet ediyoruz.”

Hayvanlar, La Fonten’i yardıma çağırıyor

Oyunda, insanların çevreyi koruma konusundaki özensizlikleri ve bilinçsizlikleri nedeniyle gün geçtikçe bozulan doğal döngüye dikkat çekiliyor. Her geçen gün doğadaki düzenin bozulmasından endişelenen hayvanlar, sonunda Aslan Kral’ın tavsiyesine uyarak şehre gidiyorlar ve kendilerini anlayacak tek insan olan La Fonten’den yardım istiyorlar. Klasik La Fonten masallarının yaratıcı bir bakışla yeniden uyarlaması olan oyunda ana fikir olarak, bugünden gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte dünyamızın ve dolayısıyla bugünün çocuklarının yaşayacakları olumsuzluklar gösteriliyor. Büyükler olarak anne babaların yaptığı hatalar yüzünden geri dönülmez bir noktaya gelmeden önce, bugünün çocuklar uyarılıyor ve onlara her şeyin hala düzeltilebileceği umudu aşılanıyor.

“Tek bir insan bile tüm dünyayı harekete geçirebilir

Çocuk edebiyatının usta ismi Yalvaç Ural ve Sadri Alışık Tiyatrosu Sanat Kurulu’nun işbirliğiyle hazırlanan oyun metninde, tek bir insanın bile isterse tüm insanlığı uyarabileceği mesajı veriliyor. Doğanın gördüğü tahribatın nedenleri çocuklara anlatılırken, bilinçsizce yapılan su tüketimi ve elektrik harcaması, kağıtların gereksiz ve geri dönüşümsüz kullanımı nedeniyle ağaçların gördüğü zarar, doğanın ve dünyanın dengesinin bozulması, çeşitli makinelerden çıkan atıklar ve zararlı gazlar nedeniyle havanın kirlenmesi gibi problemler işleniyor. Tüm bunların gerçek nedeninin de insanlar olduğu açıklanıyor. La Fonten’in ünlü fabl ve öykülerine dayanarak kurgulanan oyunda, aynı zamanda çocuklara doğa ve hayvan sevgisi de aşılanıyor.