Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

Chameleon : Bukalemun

Bukalemunun rengi normalde kahverengidir. Heyecan duyduğu ve korktuğu zamanlarda, üst derisi gerilir; gözenekleri açılır. Gelen ışık bu deliklerden geçerek bir alt pigmente ulaşır ve yeşil renk ortaya çıkar. Bukalemunun alabildiği sadece iki renk vardır; kahverengi ve yeşil. Yani diyebiliriz ki, bukalemunlar bizim sandığımız gibi istedikleri renge bürünemezler.

Bukalemun’un en iyi bilinen özelliği devamlı renk değiştirmesidir. Kertenkele mesela yeşilken sarıya, sarıyken koyu griye dönebilir. Bazen bu renklerin ikisi arası bir tonda görülür. Hiç ışıksız karanlık bir odada bulunduğu zaman sarı olur. Kuvvetli ışık altında koyu renk bir cismin üzerine konulunca, koyu gri olur. Beri yandan gene parlak ışıkta açık renk bir zemin üzerinde rengi sarıya döner.

Chameleon : Bukalemun

Bu renk değişmelerini anlamak için bukalemunun derisine bir göz atmak gerekir. Tanelerle örtülü bu derinin içinde, siyah sarı, ve beyaz renkli zerreler vardır. Bu küçük gözelerin yüzeye yakın olanlarının çoğu sarı renktedir. Aradaki gözeler siyah, derinin en dip tabakadaki ise beyazımsıdır. Bu beyaz gözeler, tıpkı ayna gibi reflektör vazifesi görürler. Bukalemun sarı olarak gözüktüğü zaman, sadece genişlemiş sarı gözeleri görünüyor demektir. Bunların arasında minik siyah gözeler de vardır, fakat deriyi mikroskop altında incelemedikçe onları görünmez.

Bukalemun”un derisinin dip tabakasındaki beyaz gözeler mavi bir ışık yansıtırlar. Bu mavi ışık sarı gözelerden geçerken, bukalemun yeşil olarak gözükür.