Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Nerede?

“Yeni yetişen genç nesle bilimi sevdirmek ve bilimi kolayca anlamalarını sağlamaya yönelik görsel ve deneysel sunumlar hazırlamak” düşüncesiyle geçtiğimiz yıl Ekim ayında kapılarını açan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, başta çocuklar olmak üzere, tüm yaş gruplarından gördüğü yoğun ilgiyle ve yeni projelerle çalışmalarını sürdürüyor.

Açıldığından bu yana dört aylık sürede 150 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan merkez, Atatürk Kongre Kültür Merkezi içinde, 2 bin 500 metrekarelik alanda hizmet veriyor.

Merkez, bu yılın sonunda özel olarak tasarlanan ve 12 bin metrekarelik geniş bir alana taşınmaya hazırlanıyor.

Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 14 farklı başlıkta 150’den fazla deney düzeneği yer alıyor. Bu başlıklar; Ses, Renk-Işık, Göz-Yanılsamalar, Mekanik, Elektrik-Elektronik, Manyetizma, Enerji-Isı, Su, Uzay-Astronomi, Hava, Haberleşme-İletişim, Matematik-Geometri, Tabiat-Jeoloji ve Biyoloji.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, bilime olan ilgiyi arttırmak amacıyla sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Avrupa ve Amerika’da 50’ye yakın merkezin yerinde incelenmesi sonrası, kapsamlı bir hazırlık sürecinden sonra kurulmuş.

Merkezdeki deney alanları ve aktivitelerle 6-14 ve 14-18 yaşları arasındaki öğrenciler başta olmak üzere, 2-92 yaş aralığındaki toplumun tüm kesimleri hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik deneylerle model Bursa binalarına elektrik sağlama, bir bardak su ile havaya fırlatılan roket, sonsuz aynalar, elektrik akımı ve manyetik alanlara ilişkin deneyler, her yaştan ziyaretçinin ilgisini çeken bölümlerden bazıları.

Merkezin sloganı ise “Dokunmamak Yasak”. Bilimin özgür ortamlarda yeşerdiği fikrinden hareketle çocukların bilimi dokunarak, görerek ve yaparak öğrenebileceği bir ortam oluşturulmuş.

Merkezdeki düzeneklerin tümü çocuk sağlığına zarar vermeyen, bozulmaya dayanıklı nitelikte. Diğer yandan düzenekler, çocukların ilgilerini dağıtmayı engelleyen tasarım ve ışıklandırmalarla sunuluyor.

Bilim Merkezi’ndeki deneylerin insanları şaşırtma ya da tam tersi yalnızca eğlendirme amacı bulunmuyor.

“Bilimin zevkli, eğlenceli ve test edilebilen yönünü çocuklara gösterebilmek, karmaşık olan bilimleri, basitleştirerek çocuklara sunabilmek” amaçlanmış. Tümü eğitimli gözetmenler eşliğinde gezilebilecek merkezde, ziyaretçiler deney düzenekleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabiliyor.

Deney alanlarının yanı sıra, yıl boyu süren etkinlikler ve atölyeler, iki dönem düzenlenen Mucitler Akademisi kampları ve Bilim Şenliği, çocukları bilimin farklı yönleriyle tanıştırma amacıyla hayata geçiriliyor.

Okul gruplarının ağırlıklı olarak katıldığı bilimsel içerikli atölye çalışmalarında, çocuklar belirlenen konular üzerinden ayrıntılı bilgi sahibi oluyor. Sömestr ve yaz dönemlerinde düzenlenen Mucitler Akademisi kampları ise, Doğa Bilimleri ve Mühendislik’in alt dallarına yayılan iki haftalık atölyelerle çocukların yeni alanlar keşfetmelerine, yaratıcılıklarını kullanmalarına ve kendilerine keşfetmelerine olanak veriyor.

Okul eğitimini destekleyici nitelikte hizmet veren Bilim ve Teknoloji Merkezi, çocukların potansiyellerinin farkına varmalarını, bilime meraklarının artmasını ve ileride seçecekleri mesleklere ilişkin eğilimlerinin keşfedilmesini de amaçlıyor.

Türkiye’de örnek bir bilim merkezi oluşturmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Bilim ve Teknoloji Merkezi, 8 – 14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası’nda tüm çocukları “Bilimsel Geceleme” etkinliği ile, astronomlarla birlikte merkezde sabahlayıp, yıldızları gözlemeye çağırıyor.

Farklı ve unutulmaz bilimsel bir doğum günü partisi yaşamak isteyen çocuklar da yıl boyunca BTM’ye gelebiliyor.

Alışveriş merkezlerindeki bilim şovlarında ise, çocukların ve Bursalıların merkeze ve bilimin gözlemlenebilir yönüne ilişkin ilgisinin artması amaçlanıyor.

Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde yıl boyu düzenlenen etkinlikler şunlar:  8 – 14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası:

Bilim Festivali: “Başımıza İcat Çıkarın” sloganıyla 3 – 4 Mayıs 2013 günlerinde düzenlenecek şenlikte ortaöğretim, lise ve üniversite öğrencileri proje ve düzeneklerini sergiliyor, o yılın teması üzerine sunumlar yapılıyor, şirketler çeşitli projelerini tanıtıyor. Festivalin bu yılki konusu “Geleceğin Otomobilleri”.

Atatürk Kongre Merkezi’nin bahçesinde düzenlenen şenlik, açık alanda olması nedeniyle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, bilimin halkla buluştuğu bir etkinlik olarak tanımlanıyor.

Bilimin Sultanları Sergisi: Türk-İslam dünyasından bilim insanlarının bilime katkılarını konu alan Bilimin Sultanları – Sultans of Science sergisi Ekim 2013’te ziyaretçilerle buluşacak.

Mucitler Akademisi Kampı: Sömestr ve yaz tatili döneminde düzenlenen kamplarda, çocuklar uzman eğitmenler ve akademisyenler eşliğinde çeşitli deneyler ve bilimsel gösteriler yapıyor. Kampa katılan her çocuk sertifika alıyor.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Binası: 2013 Ekim ayında kapılarını açmaya hazırlanan merkezin yeni binası, 250’ye yakın deney düzeneği, dış alan su parkuru, simülatörler, planetaryum, 3 boyut sinema ve gezici-geçici sergileri kapsayacak. Merkezin yeni binası Orbit modeli esa alınarak oluşturulan mimari konseptte inşa ediliyor. Binanın dış cephesi “Bohr Atom teorosi” modelinden esinlenirken, iç mimaride de güneş sisteminden ya da DNA molekülünün fiziksel yapısından yola çıkılarak çeşitli tasarımlar yapılıyor.

Adres: Merinos Cad. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi Bursa, 16200 Bursa

Bursa’ya İstanbul’dan deniz otobüsüyle 2 saatte gidilebiliyor. Deniz otobüsü iskelesinden otobüs ve tramvay’la merkeze ulaşılabiliyor.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 9.30 – 17.30 arası

Bilet ücretlleri:

Öğrenci: Hafta içi 4 TL – Hafta Sonu 5 TL
Yetişkin: Hafta içi 6 TL – Hafta Sonu 8 TL
Aile: Hafta içi 12 TL – Hafta Sonu 16 TL

Merkez, 3 yaş altı çocuklara ve engellilere ücretsiz, ayrıca öğrenci ve yetişkin gruplarına da çeşitli indirimler uygulanıyor.

Telefon: (0224) 250 5063

Web sitesi: http://bursabilimmerkezi.org/