Kültür Sanat

Buz Müzesi meraklılarını bekliyor

Bir yıla yakın bir çalışmanın ardından Ice Magic 23 Nisan’da kapılarını açtı. Daha proje aşamasında büyük ilgi gören müze, açıldığı ilk günden beri her gün yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor. 20 milyon dolarlık bir yatırımla Lofoten Trading şirketi tarafından hayata geçirilen proje, dünyanın ilk buz müzesi olma özelliğini de taşıyor.

Norveç – Türkiye arasındaki ilişkiyi kaynaştırmak amacıyla bundan bir yıl önce Buz Müzesi’nin yapımına karar verildi. Proje için Türkiye’nin seçilmesindeki en önemli nedenlerden biri de, İstanbul’un iklim koşulları… Ilıman bir iklime sahip olan İstanbul, proje için en uygun yer olarak seçildi. Karar aşamasından sonra proje hazırlıklarına hemen başlandı.

Planlamanın yapılması, yer seçimi gibi teorik aşamaların ardından 5 Şubat’ta Forum İstanbul’da Buz Müzesi’nin yapımına başlandı. Heykellerin yapımında kullanılan buz, İsveç’in Torne şehrinden getirildi. Heykel yapımı için Torne nehri suyunun seçilmesinin nedeni, suyunun çok şeffaf olmasıdır. Kullanılan 200 ton buzun 70 tonu Torne nehrinden temin edildi.

Buz Müzesi’nde ilk konsept olarak Viking’ler seçildi. Bunun nedeni ise, aradaki kültürel ve tarihsel bağdır. İstanbul’a gelen ilk kişinin bir Viking askeri olduğu biliniyor. Viking askerinin 880’li yıllarda Ayasofya’ya gelerek, adını ve orda olduğunu yazdığı rivayetler arasında yer alıyor. Bu yazı halen Ayasofya’da sergileniyor. Müzede Viking kadınlarından, Viking evine ve askerlerine kadar birçok heykel bulunuyor. Ayrıca Viking’lerin meşhur gemileri de müzenin en önemli eserleri arasında yer alıyor.

Müzedeki heykeller İsveç’de bulunan Ice Hotel’in ( Buz Hotel ) 15 özel tasarımcısı tarafından tasarlandı. İsveç’in Torne nehrinden gelen kalıp halindeki buzlar, burada 15 gün boyunca tasarımcılar tarafından şekillendirildi. Duvar ve yerlerdeki buzlar ise; Türkiye’den temin edildi.

Buzların erimemesi için ziyaret saatinden sonra müzenin derecesi -15 ile – 20 C arasında azaltılıyor. Her altı ayda bir müzenin konsepti değişecek. Bir sonraki konseptin hazırlıkları şimdiden başladı. Yeni konseptin konusu ise sürekli sürpriz olacak.

Müzeye özel kıyafetler

Müzeyi gezerken üşüyeceğinizi düşünmeyin. İçerisi eksi beş derece soğuklukta olsa da, özel hazırlanan Eskimo kıyafetleri üşümenizi engelliyor. Her boy ve her beden için kıyafet bulmak mümkün. Müze ziyaretinde yaş sınırı yok. Üç-dört yaşındaki çocuğunuzu bile alıp müzeye gidebilirsiniz.

İki farklı kapıdan geçilerek müzeye giriş yapılıyor. Eski Mo kıyafetinizi giydikten sonra ilk aşama olarak ara hole giriyorsunuz. Burada 20 saniye kadar vücut ısınızın değişmesini bekliyorsunuz. Bir sonraki kapıdan geçtikten sonra, müzede gezi başlıyor. Müzede gezi süresi 20 dakika. Fazla kalmak isteyenlere yardımcı olunuyor, ama sağlık açısından 20 dakikanın yeterli bir süre olduğu söyleniyor. Müzeyi aynı anda 200 kişi gezebiliyor.

Ice Magic 365 gün, sabah 10:00’dan, akşam 22:00’ye kadar ziyarete açık. Gezmek isteyenler için bilet ücreti 20 TL. Öğrenci girişleri ise, 15 TL. Grup halinde ziyaretler için önceden rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

İlerleyen zamanlarda Ankara, Antalya ve İzmir’de de dünyanın ilk kalıcı buz müzesi Ice Magic’a benzer projeler hazırlanacak.

Amerikan Geyiği

Amerikan Geyiği, arı arktik iklimlere nispeten daha ılıman iklime sahip Kuzey Yarımküre’de kutbun altında, yaprak döken karışık ormanlarda yaşar. Kuzey Amerika’da görülmesi nedeniyle Amerikan geyiği ismiyle Mus (Avrupa Geyiği), Alces alces, geyikgiller familyasının yaşayan en büyük türüdür.

Kutup Ayısı

Buzulların erimesiyle birlikte erimesiyle birlikte barınması ve yaşaması giderek tehdit altına giren Kutup ayısının ana yurdu Kuzey Buz Denizi, çevredeki diğer denizler ve toprak parçalarını çevreleyen Kuzey Kutup dairesidir. Kutup ayısı, dünyanın karada yaşayan en büyük etobur hayvanıdır.

Vikingler

Yaşadıkları dönemde anavatanları İskandinavya’dan birçok farklı yöne seyahat eden Vikingler İzlanda’ya, Faro Adalarına, Grönland’a ve İngiltere’nin geniş kısımlarına yerleştiler. Bunun haricinde Avrupa kıtası kıyılarına da ulaşan ve yerleşik düzen kuran Vikingler, Kristof Kolomb Amerika’ya ulaşmadan yaklaşık 400 yıl kadar önce bugünkü Kanada’ya yerleştiler.

Bugünün Rusya’sında bir krallık kuran Vikingler, ticaret yapmak amacıyla, nehirler boyunca ilerleyerek, Konstantinopolis’e, ( bugünkü İstanbul’a ) kadar uzanan bir alanda seyahat ettiler. Vikingler Konstantinopolis’e Miklagard “Büyük Şehir” veya “Büyük Korunan Bölge” adını verdiler.

Viking Evi

İskandinavya’nın en üst bölgesinde, Kuzey’de, Vikinglerin şimdiye kadar hiç görmedikleri kadar büyük bir Kabile Reisi Evi inşa edilir. Ev 83 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindedir. Bu mevcut evin ufak bir buzdan kopyası olan Viking evi, masa ve sıra gibi buzdan oturma birimleri içermektedir.

Viking Gemisi

Lofoten’de bulunan 21 metre uzunluğundaki orijinal Viking gemisinin bir kopyası olan sekiz metrelik Viking gemisi, dünyanın buzdan yapılmış en büyük gemisidir.

Viking Kadını

Ashild, Olav’ın karısı. Hem çiftliği yönetiyor hem de Olav’ın yolculuğu için gereken erzak ve malzemeyi temin etmiş, elindeki sepet içinde gemiye götürüyor. Gemi Bjarmeeland’a doğru yelken açmadan önce, Ashild ile Olvin’in vedalaşmaları gerekiyor.

Viking Bar

Müzenin çıkışında Vitamin Bar bulunuyor. Burada ziyaretçilere özel hazırlanmış buz bardaklarda meyve suyu ikram ediliyor. Özellikle çocukların ağızlarının ve dudaklarının üşümemesi için meyve suları pipetlerle servis ediliyor. Buz bardaktan pipet aracılığı ile meyve sularını güvenle ve rahatlıkla içebilirsiniz. Buz bardaklar tek kullanımlık. Hijyen açısından içiniz rahat olabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir