Cahit Arf, 1910 yılında Selanik’te doğmuş ve ilkokulu Selanik’te okumuştur. Henüz beşinci sınıftayken, öğretmenlerinden biri onun matematik bilimi ile yakından ilgilenmesini sağlamıştır. Liseye geldiğinde, matematik alanında sınıf arkadaşlarından çok daha başarılı bir hale gelen Cahit Arf, arkadaşlarının çözemediği soruları kolaylıkla çözmeye başlamıştır. Matematik alanındaki yeteneği hem öğretmenleri hem de ailesinin dikkati çekince, Paris’te bulunan St. Louis Lisesi’ne gönderilmiştir. Paris’ten döndükten sonra, yüksek öğrenim görmek için sınavla Avrupa’ya gönderilecek aday öğrenciler arasında da yer alan Cahit Arf, sınavı kazanmış ve birçok bilim adamının yetiştiği Ecole Normale Superieure okuluna kaydolmuştur.
Cahit Arf doktora sürecinde, ünlü matematik dehalarının “çok zor” olarak nitelendirdiği bir konu üzerine çalışmıştır. “Non-commutative Class Field” konulu doktora çalışmasını 1,5 yıl içerisinde tamamlamış ve 1938 yılında dünya literatürüne “Arf Invaryantı” adıyla geçen cebirsel ve diferansiyel topolojide son derece önemli olan bir çalışma yapmıştır.
1938 yılının sonunda Türkiye’ye geri dönen Carif Arf, 1943 yılında profesör, 1955 yılında ise ordinaryüs profesör olmuştur. Birçok kez yurt dışındaki üniversitelere misafir profesör ve araştırmacı olarak giden Cahit Arf, 1960 yılında Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’ni kurmakla görevlendirilmiş ve Robert Koleji’nde ders vermiştir.
TÜBİTAK’ın kuruluşu ve gelişmesinde büyük pay sahibi olan Cahit Arf, 1963 – 1967 ve 1967 – 1971 yılları arasında TÜBİTAK Bilim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü alan Cahit Arf, 1967 yılında ODTÜ Matematik Bölümü’nde çalışmaya başlamış ve 1980 yılında ODTÜ’den emekli olmuştur.
1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi; 1981 yılında ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi Onur Doktoraları almıştır.
Türkiye’deki en önemli bilim insanlarından biri olan Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 26 Aralık 1997 yılında vefat etmiştir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.