Çakıl taşları nasıl oluşur?

Dağlar zamanla rüzgar ve yağmur gibi doğa olayları nedeniyle aşınır ve bu nedenle dağlardan taş kopar. Nehir ya da denizin taşıdığı bu taşlar ise, daha da fazla aşındıklarında, küçük parçalara ayrılır. Böylece çakıl taşları oluşur.

Yorumları Göster (19)

  • Toprağın altın kayaç denen sert bir yapı var.Kayaçlar Dünya'nın içinde bulunan Ateş'in bir kısmının soğuması ile oluşmuştur.Kayaşlar uzun bir zamandan sonra Doğa olayları nedeniyle aşınmıştır.Aşınan bu kayaçlar Çakıl taşlarını oluşturmuştur.

  • Çakıl Taşı dere, akarsu yataklarında bulunan irili ufaklı ve genellikle yuvarlakımsı şekillerdeki taşlardır. Çakıl taşları ve kayalar yani Taşların hepsi Mağmanın ısısıyla oluşurlar. Taşlar dikkatli incelendiğinde oluşumuyla ilgili birçok bilgiyi bize veriyor. Çakıl taşları kayalara nazaran daha Yeryüzüne yakın ( 30-100 km) kısımda oluşur. Mağmadan çıkan hararet Yeryüzüne çıkmadan okyanusların Suları ve kum tanecikleriyle buluşur. Bu buluşma esnasında okyanusun suyu buharlaşır ve gaz haline dönüşür. Gaz haline dönüşen buhar yüzeye doğru mağmadan kaçarak çıkar. Suyun buharlaşıp yüzeye doğru çıkarken okyanusun suyu ile mağmaya doğru akan kum biraz daha mağmaya yaklaşır. Isı çok fazlalaştığı için kumda eriyerek mağmanın hararetinden kaçarak Yeryüzüne doğru harekete geçer. Eriyik haldeki kum yüzeye doğru yükselirken diğer taneciklerle birleşerek Çakıl taşlarını oluştururlar. Akarsu kaynağının ağzIna gelene kadar da kenara, Köşeye çarparak yuvarlakımsı Şekil alır.

  • Volkan dağların yerinde durmasından oluşur dağlar hareket etmez içlerinde küçük ateşcikler vardır \r\nbunlar bir gün yerlerinde duramazlar ve fışkırmaya başlar böylece birleşirler ve dağdan fışkırmasına VOLKAN denir