Klinik Psikolog Görgülü, okul çağına gelmiş çocukların odalarının onların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söylüyor.
Çilek Mobilya, Ücretsiz Aile Rehberlik Hizmeti ile ailelerin okula yeni başlayan çocuklarıyla daha sağlıklı bir iletişim kurabilmesi ve çocuklarının sorularına doğru cevap verebilmeleri adına çeşitli öneriler sunuyor.
Oda çocukların ihtiyaçlarına göre döşenmeli
Çocukların odalarının, onların kendilerine ait, oldukça fazla zaman geçirdikleri özel bir alan olması nedeniyle çok önemli olduğunu söyleyen Çilek Ücretsiz Aile Rehberlik Hizmeti danışmanı Klinik Psikolog Yeşim Yaşa Görgülü, okul çağına gelmiş çocukların odalarının onların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor:
“Ebeveynlerin çocuğun da bir birey olduğunu unutmadan onun fikirlerini, beğenilerini ve tercihlerini dikkate alması önemlidir. Eşyalara karar verildikten sonra oda içinde yerleştirilmesi ve odanın düzeninin oluşturulmasında da yine çocuğun fikirlerini almak, onu bu sürece dahil etmek çocuğun odasını kendine ait hissetme ve sahiplenme hissini artıracaktır. Bu da çocuğun odasıyla ilgili sorumluluk, keyif ve ilgisinin gelişmesinde katkıda bulunacaktır.”
Odanın duvarlarında yorucu renkler kullanılmamalı
Çocukların çalışma alanında kullanılan renklerin çocukların motivasyonlarında etkili olduğunu söyleyen Yeşim Yaşa Görgülü, çocuklarının çalışma alanlarının berrak, açık ve pastel tonlarda olması gerektiği ve yorucu renkler yerine yeşil ve mavinin tonlarının tercih edilmesinin daha iyi olacağını belirtiyor.
Çocuğun ders çalışmasını teşvik açısından odası çok önemli
Çocuğu ders çalışmaya özendirmek için çalışma alanının düzenlenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Yeşim Yaşa Görgülü önerilerini şöyle sıralıyor:
- Çocuğa uygun bir çalışma masası ve kitaplarını muhafaza edeceği raflar çalışma alanında yer almalıdır.
- Çalışma masası çocuğun boyuna uygun olmalı, doğru açıdan ve bol güneş ışığı alacak bir yere yerleştirilmelidir.
- Odada posterler, fazla renkli görsellerin olmasının dikkati dağıtabileceği söylense de aşırıya kaçmamak şartıyla çalışma masasının panosu varsa panosuna ya da yakın bir duvara çocuğun hoşuna giden bir resim, sevdiği bir yerin fotoğraf, çocuğun motivasyonunu artıracak ve hayal dünyasını geliştirerek yaratıcılığını artırmasına katkıda bulunabilir.
- Odadaki ışığın doğrudan çocuğun gözüne gelmemesi ve loş bir ışık olması hem uyku düzeni hem de göz yorgunluğu ve algı dağılmasının önlenmesi açısından önemlidir. Genel aydınlatmada mümkünse yerden ayaklı aydınlatmalar, çalışma masasında da çalışma lambaları yardımcı olacaktır.
Tüm bu düzenlemede önemli olan çocuğun da bir birey olduğunu unutmadan onun fikirlerini, beğenilerini ve tercihlerini dikkate almaktır. Böylece çocuğun odasında vakit geçirmekten ve ders çalışmaktan keyif almasını artırabilir; ders çalışma verimini artırabilir; hobi ve ilgi alanlarını keşfetmesi için uygun alanı ve motivasyonu sağlayabilir; birey olduğunu hissettirilebilir.
Çilek’in anne babalar için ve okula başlayan çocukları için danışmanlık hizmetine Pazartesi ve Çarşamba günleri 17.00 – 19.00 saatleri arasında 444 27 91 numaralı telefondan veya aile rehberi@cilek.com.tr adresinden ulaşabiliyor.
“Ücretsiz Aile Rehberlik Hizmeti” ile ailelerin okula yeni başlayan çocuklarıyla daha sağlıklı bir iletişim kurabilmesi ve çocuklarının sorularına doğru cevap verebilmeleri adına çeşitli öneriler sunuluyor.