CiciPedia

Cam Neden Saydamdır?

Cam neden saydamdır? Hiç merak ettiniz mi? Cam dendiğinde akla saydam bir malzeme gelir. Peki cama şeffaflığını veren madde nedir?

Cam türlerinin özelliklerini kavrayabilmek için, bu cam türlerinin kullanımındaki çeşitli alanları ve bunların, farklı camların etkin nitelikleriyle bağlantısını incelemek gerekir. İlk olarak farklı kullanımdaki optik camları tanıyalım.

Cam; aynalarda, mikroskoplarda, teleskoplarda, fotoğraf makinelerinde, prizmalarda, gözlüklerde, ışık filtrelerinde, dekoratif ve renkli cam eşyalarında, radyasyondan korunma duvarlarında, pencere ve birçok yerlerde kullanılır. Camın kullanıldığı bu alanlar; saydam olma, ışığı geçirebilme, ışığı kırma ve emme özelliklerine ihtiyaç gösterir.

Cam kapılar, belirli tipte pencereler, kurşungeçirmez camlar, otomobillerdeki ve uçaklardaki pencere camları sağlam olmalıdır. Sağlamlık, camın mekanik bir özelliğidir. Camın termik şoklara dayanıklılığını sağlamak amacıyla termal genleşmesi düşük camlar yapılabilir. Bunlar arasında fırında yemek pişirmekte kullanılan tabaklar ve ısıya dayanıklı kaplar sayılabilir.

Kimyasal etkilere ve atmosfer şartlarına maruz olan ticari camların çoğu kimyasal açıdan dayanıklıdır. Kompozisyona bağlı bu dayanıklılık, özellikle şişe ve kavanozlarda, fırın camlarında, pencere camlarında, cam elyafta (takviyeli beton için), laboratuvar aletlerinde ve kimya tesislerinde önemlidir.

Cam Neden Şeffaftır?

Cam neden saydamdır? Cam, katı olmasına rağmen saydamdır. Camın saydam olması, madde hali ile ilgilidir. Katı gibi görünse de aslında cam sıvıdır. Atom yapısı incelendiğinde camın şeffaf olduğu görülür. Sıvılarda akışkanlığı ifade eden viskozite özelliği mevcuttur. Bu özellik camda da mevcuttur. Cam da akışkan bir malzemedir. Fakat akışkanlığı o kadar uzun sürmektedir ki insanın bunun gözlemleyebilmesi mümkün değildir. Maddenin bu haline amorf katı hal denir. Cam, katı gibi görünen fakat aslında sıvı olan amorf katı formunda bir maddedir. Üretim sırasında cam amorf yapısını koruyarak katılaştığı için sıvı özelliklerini kaybetmez. Dolayısıyla saydam olarak katılaşır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir