ÇED, ‘Okul Öncesi İşitme Engelli Eğitimi’ni Konuştu

15İşitme Engelli Çocuklar için çalışmalar yapan Çocuk Eğitim Derneği’nin (ÇED) Bilim Kurulu Çalıştayı, Türk ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirdiği kurultayda, işitme engelli okul öncesi çocuklar ve ailelerinin eğitimi için çalışmalar yaptı.


25-26 Temmuz tarihlerinde ÇED’in Ataşehir’deki merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya, Londra Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bencie Woll, Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Filiz Polat, Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Aylin Küntay, Çocuk Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Cenker Ilıcalı başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Türkiye, Avrupa ve Uzakdoğu’da, 0-6 yaş arasında işitme engelli eğitimi ile ilgili mevcut durum analizi ve kıyaslamaların yapıldığı Çalıştay’da, Türkiye’de okul öncesi eğitim üzerine kısa ve uzun vadede yapılabilecekler de konuşuldu.

İşaret Dili ve Sözel Dil Beraber Uygulandığında Başarı Artıyor

Eğitimde, sözel dilin ve işaret dilinin kullanılmasının önemine dikkat çekildiği gibi, iki dilin de etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için uygulanması gerekenler de tartışıldı.  Okul öncesinde işaret dili ve sözel dilin birlikte uygulandığı eğitimin sonuçlarından yola çıkarak, iki dilli eğitimin başarısına dikkat çekilen ÇAlıştay’da, okul öncesi işitme engelli eğitimi için müfredat oluşturulması gerekliliğine de vurgu yapıldı.