Kültür Sanat

Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu Festival Mercé’de

Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu 23-27 Eylül 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen Festival Mercé’de olacak. (Barcelona La Merce Festival 2009).

1871 yılından bu yana gerçekleştirilen festival İspanya’nın en önemli festivallerinden biri ve Barcelona şehri için oldukça önemli bir etkinlik.

Festival Mercé her yıl bir kenti konu alıyor. Bu yılın konusu ise şehir ise İstanbul. Bunun yanı sıra bütün şehir sokaklarına yayılmış dünyanın dört bir yanından etkinlikler yer alıyor. Festivalde İstanbul şehrini müzik, fotoğraf, sinema ve tiyatro etkinlikleri temsil ediyor.

Cengiz Özek Gölge Tiyatro’su festivalde 14 gösteriyle yer alıyor. Yoğun ilgi gören Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu Museum Maritim’de 24, 25, 26 ve 27 Eylül tarihlerinde saat 11:30, 13:00, 17:00 ve 18:00 saatlerinde “Çöp Canavarı” ve “Büyülü Ağaç” adlı Karagöz oyunlarıyla izlenebilir.

Sanat Kurumu’nun 2008-2009 tiyatro sezonu ödüllerinde Jüri Özel Ödülü’ne 12 yıldan bu yana kesintisiz olarak Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’ni gerçekleştiren ve Kültür Mirasımız Karagöz’ün ulusal ve uluslararası arenada başarıyla tanıtımını üstlenmesi dolayısıyla layık görülen Karagöz sanatçısı Cengiz Özek, Kukla İstanbul bünyesinde her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin dışında yıl boyunca uluslararası festivallerde ülkemizi temsil etmeye ediyor.

BÜYÜLÜ AĞAÇ

18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanmış yepyeni ve dinamik bir oyun. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bu oyunda da bulabiliyoruz. Özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteri hareket ağırlıklı olarak planlandı. Yani söz en az seviyede kullanılıyor. Karagöz’ün otantik çalgıları ‘nareke’ ve ‘def’, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer aldı. Otantik bir Karagöz oyunu hakkında genel bir fikir edinmek istiyorsak mutlaka bu oyunu izlemeliyiz. Ayrıca oyunun çevre kirliliğini konu alan iskeleti, günümüz dünya sorunlarına değinmesinden dolayı, seyirci ile kurduğu sessiz iletişimindeki başarı oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasına olanak sağladı. 10 yıldır repertuarda yer alan ‘Büyülü Ağaç’ bugüne kadar 500’den fazla gösteri yaptı.

ÇÖP CANAVARI

Siz denize çöp attınız mı?
Peki denizlere atarken hiç aklınıza gelmedi mi; bu çöpler ne oluyor… Denizleri temizlemekten sorumlu bir balık var! Bu balık o kadar çok çöp yemiş ki bir canavara dönüşmüş; ama iyi yürekli. Bütün çöpleri büyük bir iştahla yiyor. Yalnız pet şişeden nefret ediyor. Onları denizlere atanlara çok kızıyor.
O da ne!  Karagöz bir pet şişe atıyor denize. Bir hışımla fırlıyor, denizin dibinden “Çöp Canavarı” ve Karagöz’ün karşısına dikiliveriyor..

150 x 100 cm.’den oluşan perdede, kah yeryüzünde, kah denizin dibinde oradan oraya yüzen balıkların peşinde, kah canavarın midesinde sindirilmeyi bekleyen çöplerin arasında geçen oyunda, yaratılan mekanların çarpıcı naif görüntüsü, ilkel enstrümanlarla yakalanan fantastik tını ile bir araya geldiğinde inanılması güç bir düşsel dünya oluşturuyor. Bu fantastik komediyi seyredenler, bu kadar çok figürü, görüntüyü bir araya getirenin tek kişi olduğunu görünce çok şaşırıyorlar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir